El Parc de Joan Miró arriba als 40 anys de vida en ple debat sobre com remodelar la part més oriental del recinte. L’Ajuntament de Barcelona ha compartit, en l’últim Consell de Barri de la Nova Esquerra de l’Eixample, un projecte previ per treballar plegats amb els veïns que inclou la zona del llac i el voltant de la biblioteca, que està molt deixat.

La proposta sobre la qual es treballa proposa nou arbrat i pèrgoles per assegurar l’ombra durant totes les èpoques de l’any, mobiliari urbà i també una làmina d’aigua. El que sí que es farà de manera immediata és tancar les terrasses dels laterals de la biblioteca.

El llac és una font de brutícia i incivisme

Des que es va buidar el llac, ara fa uns vuit anys, l’entorn d’aquesta biblioteca ja no és l’espai idíl·lic que havia estat. S’hi acumula brutícia, incivisme i mals usos, sobretot als porxos laterals, on l’Ajuntament de Barcelona hi intervindrà de manera immediata. Abans de final d’any, amb un procés compartit amb les entitats, es decidiran les intervencions a fer als entorns de la biblioteca.

No hi ha cap proposta predefinida. El que hem de fer és construir conjuntament com a barri i que els equips puguin traslladar-ho a una proposta concreta
Pau Gonzàlez, regidor de l’Eixample
La Biblioteca Joan Miró connecta el parc amb el futur eix verd

Aquestes actuacions es faran a la part més oriental del parc, que fa frontera amb el carrer de Vilamarí. Serà la porta d’entrada del futur eix verd del Consell de Cent.

Més zones d’estada i més fresques

L’objectiu principal és remodelar tota la part de l’estany, que recupera l’aigua amb una làmina naturalitzada i més vegetació a la part que toca al parc. S’hi incorporen noves zones d’estada, amb pèrgoles per fer ombra a tocar del carrer de Vilamarí. Des del Camí Amic i els centres escolars del barri volen que es pugui mantenir l’ús de la superfície del llac com a espai de joc i d’esport.

Proposta de jocs d’aigua

L’Ajuntament també preveu que el parc tingui en un futur una nova zona d’aigües infantil. Sobre la taula ja hi ha una primera proposta d’espai que s’ha d’acabar de concretar i que també es treballarà amb les diferents parts implicades fins a finals d’any.

Un primer pas per transformar el parc

Per a les entitats és un primer pas però aspiren a una intervenció més ambiciosa. Ja fa anys que demanen una remodelació integral d’aquesta zona verda, una de les més grans de l’Eixample. Els veïns havien presentat ja algunes propostes als pressupostos participatius, que no havien prosperat. Per a Xavier Riu, vocal d’Urbanisme de l’AV Esquerra Eixample, el més important és que s’encarrega un projecte de remodelació de tota la façana del carrer de Vilamarí i que va molt més enllà, com una primera fase de la remodelació general del parc. En el recinte hi ha la coneguda obra ‘Dona i ocell’, de Joan Miró.

L’important és que s’encarrega un projecte de remodelació de tota la façana del carrer de Vilamarí i que va molt més enllà, com una primera fase de la remodelació general del parc
Xavier Riu, AV Nova Esquerra de l’Eixample

Des que es va inaugurar el parc el 1982 s’hi havien fet reformes puntuals, però demanen que es pensi el parc com una globalitat, sobretot ara, que la caserna de Bombers podria abandonar el recinte hi té una seu provisional.