terratremol 23 maig 2022
font: IGN

El vespre de dilluns nombroses persones van poder percebre un petit terratrèmol de magnitud 2,5 i amb l’epicentre situat al voltant del Papiol, a només 11 km en línia recta de Barcelona. El sisme, que ha estat molt superficial, no ha comportat cap dany material però s’ha pogut notar a diverses ciutats metropolitanes, Barcelona inclosa.

Els sismògrafs capten el moment exacte del terratrèmol

El sismòleg del Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) Jordi Díaz Cusi ha compartit al seu compte de Twitter com han registrat els sismògrafs de Barcelona (i de Sant Vicenç dels Horts) aquest petit terratrèmol així com el moment exacte: les 21.09 hores i amb una durada de ben pocs segons.

Terratrèmols a Barcelona: més freqüents dels que ens sembla

Tenir terratrèmols a Catalunya és molt més freqüent del que ens pensem. De fet, només aquest 2022 se n’han registrat ja més de 800 i, en la sèrie que l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya fins al 2019, es pot veure com, tot i que és la zona pirinenca i la més propera al Montseny la que té les tremolors més freqüents, també se n’han detectat diversos ben a prop de Barcelona i, fins i tot, amb l’epicentre a la mateixa ciutat.

terratrèmols Catalunya
Font: ICGC

Malgrat tot, cal dir que la majoria són petits sismes inapreciables per a les persones, però que, igual que en el cas d’aquest dilluns, queden ben visibles als sismògrafs de la ciutat.

El més devastador a Barcelona, el 1428

Barcelona també ha tingut algun terratrèmol important en el passat.

Tot i que cal remuntar-se gairebé 600 anys, el cert és que el 1428 un potentíssim terratrèmol de magnitud 6,5 amb epicentre al Ripollès i la Garrotxa va comportar la caiguda d’una de les torres de Santa Maria del Mar i la mort d’una vintena de persones.