El pronòstic més optimista es confirma i un canvi important de temps ens tornarà la primavera que l’estiu ens ha robat abans d’hora. Els models apunten també un episodi d’inestabilitat associat amb la massa d’aire fred, que podrà repartir pluja i tempestes que podran ser força generals i, en alguns indrets, fins i tot abundants. La calorada inèdita del cap de setmana serà història.

Avui, el dia clau

És dimarts quan els models meteorològics aposten per un canvi més contundent. Abans de l’arribada de la massa d’aire fred ja es podran desenvolupar les primeres nuvolades que podrien deixar anar alguns primers ruixats i tempestes ja durant el matí en alguns trams de la costa i el prelitoral central.

Serà l’avançada del plat fort, que arribaria més tard. Durant el matí, tret de la costa i el prelitoral on ja pot ploure i alguns indrets dels Pirineus i el prepirineu, la pluja encara podria esquivar comarques interiors i de l’extrem sud, tot i que no es pot descartar del tot algun primer ruixat.

A partir de la tarda, més general i més abundant

A mesura que avanci la bossa d’aire fred la inestabilitat augmentarà i s’espera una tarda de dimarts amb ruixats i tempestes a molts indrets del territori. Durant la tarda seran menys probables al pla de Lleida i la Costa Brava, tot i que no es descarta pluja. En canvi, indrets dels Pirineus, prepirineu, prelitoral i alguns trams de la costa (preferentment de Barcelona cap al sud) podrien començar a rebre més quantitat de pluja i, fins i tot, amb intensitat forta i sense descartar calamarsa o pedra.

Avís per pluja dimarts, 24 de maig. font: AEMET

De moment, l’AEMET ha emès els primers avisos per la possibilitat alta que se superin els 20 litres en només una hora als Pirineus i el prepirineu, prelitoral i costa Daurada aquest dimarts.

El Meteocat, de la seva banda, també ha emès un avís davant la possibilitat de xàfecs i tempestes intensos a moltes comarques del terç nord, del prelitoral i també de la costa Daurada i fins i tot Barcelona.

La neu tornarà a vestir de blanc els Pirineus

El descens de la temperatura serà contundent arreu, sense excepcions. La temperatura baixarà més de 10 ºC de manera general respecte dels màxims del cap de setmana i el descens podria acostar-se als 20 ºC als Pirineus, on la neu tornarà a visitar bona part de la serralada. La cota de neu podria baixar aquest dimarts fins als 2.000 m o fins i tot fins als 1.800 m o per sota d’aquesta cota en alguns indrets de l’Alt Pirineu, amb la qual cosa el marró de cotes altes tornarà a quedar emblanquinat, si més no de manera transitòria.

El vespre i nit de dimarts, el moment clau a Barcelona

L’aire fred continuarà viatjant cap a l’est abans de sortir mar endins i tot fa pensar que serà entre el vespre i la nit de dimarts a dimecres quan la pluja podrà caure amb més insistència a Barcelona i la resta de la regió metropolitana.

Tot i que encara hi ha incerteses en la distribució de la pluja i les possibles tempestes, sembla que el tram de costa que podria rebre més aigua durant aquesta franja horària seria el comprès entre la Tordera i el Francolí, amb alguna tempesta i sense descartar tampoc algun gra de calamarsa.

Els mapes més optimistes donen un acumulat total a Barcelona que podria superar els 20-30 litres, que servirien per apaivagar una mica la sequera pluviomètrica extrema que no s’acabarà pas amb aquest episodi.

Si tot va com ha d’anar, trencarem un període eixut important en què cal remuntar fins al dia de Sant Jordi per trobar el darrer dia amb pluja important a casa nostra.

Dimecres no farà net

Tot i que l’embossament d’aire fred sembla que dimecres ja haurà creuat Catalunya, els mapes indiquen que serà el clàssic dia d’inestabilitat residual. De matinada i de bon matí encara hi haurà ruixats dispersos residuals a la costa. A la tarda, cap al nord-est.

La temperatura s’anirà recuperant a partir d’aquest dimecres, que es presenta amb un matí que serà especialment fresc. Malgrat aquest possible ascens de la temperatura, a hores d’ara no s’entreveu cap gran calorada imminent a mitjà termini.