Yellowstone aiguats
foto: Pol i Laura

Les inundacions històriques del Parc Nacional de Yellowstone, als Estats Units, han fet la volta al món i han provocat que tanquin moltes carreteres dins del parc. Registres de pluja contundents acompanyats de la fosa de la neu han portat els rius al límit i a inundacions mai vistes. Aquest episodi l’ha viscut de molt a prop una parella barcelonina que viatjava pels Estats Units durant els aiguats.

El relat d’una parella barcelonina: la Laura i el Pol

La Laura Arias i en Pol Moragas gaudien aquells dies de les seves vacances. Durant el cap de setmana van visitar el Parc Nacional de Yellowstone i no només es van endur un bon record fotogràfic d’aquest lloc màgic, sinó també una experiència que probablement no oblidaran.

La Laura i el Pol ens expliquen que visitaven el Parc Nacional de Yellowstone en furgoneta. Després d’uns dies amb calma i bon temps, dissabte va començar a ploure insistentment. El Pol afirma que era “una pluja d’anar fent, sense parar, sense llamps ni trons”, i que, tot i que amb dificultats, “permetia encara conduir”.

La Laura assegura que “hi havia moltíssima neu a les muntanyes” i que “encara ara en queda molta”. De fet, ells mateixos van veure nevar amb certa insistència quan creuaven el Beartooth Pass, a més de 3.000 metres d’altura.

La parella va sortir del parc nacional pel nord-est dissabte passat per poder passar la nit en un lloc relativament aixoplugat dels aiguats, però trobar allotjament va ser realment difícil.

Un xèrif, una carretera tallada i un càmping al costat del riu

Allotjaments plens i llocs inhabilitats. La policia havia decretat que aquella nit es podia fer nit estacionat a l’aire lliure per por a les inundacions, així que la Laura i el Pol van buscar una alternativa en forma d’un càmping que no acabava d’arribar mai perquè tots estaven plens.

Un xèrif els va tallar una carretera que donava accés a l’altra banda del Rock Creek, el riu que circula per la vall on buscaven allotjament.

Finalment, van trobar un càmping a Red Lodge (Montana) que els va oferir una parcel·la… ben bé al costat del riu, on la Laura afirma que “vam estar força intranquils perquè sentíem el riu ben bé al costat”.

L’endemà encara van intentar tornar cap a Yellowstone, però la pluja i les esllavissades els van fer girar cua i continuar el seu viatge, ja de camí cap a la costa. Viatge amb final feliç tot i l'”aventura meteorològica” dels darrers dies.

Molta pluja i moltíssima neu

Els registres de pluja durant l’episodi del cap de setmana i principis d’aquesta setmana han deixat entre 100 i 200 litres per metre quadrat. Pot semblar molt, o poc, però el problema ha estat la conjunció de diversos factors.

Igual que amb les inundacions que tenim als Pirineus, la “tempesta perfecta” ve donada per un mantell nival abundant, una pujada sobtada de la temperatura i pluja amb registres importants. L’orografia s’encarrega de la resta i fa que les lleres dels rius siguin insuficients per desguassar tal volum d’aigua, associat a la pluja i el desgel.

Font: NOAA

El riu Yellowstone va marcar dilluns el seu rècord d’altura a la població de Corwin Springs (Montana). Els gairebé 14 peus registrats aquest 13 de juny superaven en més de dos metres l’antic rècord, d’11,5 peus.

I sí, la pluja va caure amb moltíssima insistència. La CNN estimava que la pluja caiguda en l’episodi equivalia a la pluja que cau normalment en dos o tres mesos al parc nacional.

Font: NOAA

Per fer-nos-en una idea, la pluja en l’episodi de Yellowstone equival aproximadament a un terç de la que cau a Barcelona en tot un any, tot i que, com hem dit abans, és relativament recurrent tenir aiguats de més de 100 litres al nostre clima mediterrani.