llàgrimes sant llorenç 2023 perseids

Les popularment conegudes com les Llàgrimes de Sant Llorenç 2023, o també la pluja d’estels dels Perseids, és el fenomen astronòmic més esperat per molts aficionats barcelonins i es podrà veure des de qualsevol lloc del planeta. Els Perseids són restes de partícules del cometa 109P/Swift-Tutte, que cauen en forma de pols i sorra a la Terra. Quan el nostre planeta travessa l’òrbita del cometa, les partícules de pols es cremen en xocar amb les capes de l’atmosfera i s’originen unes esteles il·luminades i brillants ben visibles en la foscor de la nit.

Vols veure les Llàgrimes de Sant Llorenç? T’expliquem tot el que has de saber per contemplar bé els Perseids 2023.

Llàgrimes de Sant Llorenç 2023: quan es poden veure?

Els Perseids es poden començar a veure des del dia 17 de juliol i se’n poden observar fins ben bé el 24 d’agost. És una mica més d’un mes en què durant les nits serenes i en llocs foscos es pot gaudir d’un dels fets astronòmics més coneguts i esperats de l’any sempre que es miri cap al nord-est.

Enguany el període màxim d’aquesta pluja s’estels serà nit del 12 al 13 d’agost, amb uns 100 meteors per hora. La lluna aquesta vegada no complicarà l’observació. Per una banda, tan sols mostrarà el 14 % de la seva cara, ja que el dia 16 hi haurà lluna nova, i, a més, es pondrà tan bon punt es faci fosc.

Ara per ara, és impossible saber quin temps farà i si els núvols faran la guitza a l’hora de poder gaudir del pic màxim de les Llàgrimes de Sant Llorenç. Caldrà esperar a pocs dies abans del 12 d’agost per poder-ho esclarir.

On veure els Perseids 2023?

Per contemplar la pluja d’estels dels Perseids no és necessari l’ús de prismàtics o telescopis, la clau és allunyar-se cap a un punt fosc i, en la mesura del possible, amb la menor interferència de llum artificial. La constel·lació de Perseu està orientada cap al nord-est i a mesura que avança la nit va guanyant altura. De totes maneres, el més recomanable és estirar-se a terra per tenir una visió vertical i panoràmica del cel. Així no ens en perdem cap detall.

La contaminació lumínica de la ciutat pot resultar ser un gran inconvenient per gaudir de la pluja d’estels, fins i tot a punts perifèrics a la vora de Barcelona com Montjuïc i Collserola. A banda de l’observatori astronòmic del Montsec, el municipi d’Albanyà o el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que es troben al podi com a punts estratègics d’observació astronòmica de Catalunya, hi ha algun racó amagat pròxim a Barcelona per fer-hi una escapada. El massís de Garraf i la zona de l’Ordal és una primera bona opció relativament a prop de la ciutat, a menys de 30 minuts amb vehicles de motor. Un pèl més lluny quedarien els parcs naturals de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el Montseny, a una hora amb vehicles de motor.