Tot just fa un dia que hem entrat a la primavera, una estació de l’any que convida a observar el cel nocturn, amb unes nits que encara són llargues però menys fredes que les de l’hivern. Així doncs, una bona època per tenir ben present quins fenòmens astronòmics podrem observar, sempre que el temps hi acompanyi.

Ens queden uns mesos amb el retorn de la vida amb la floració dels arbres i les plantes, però també ple de moments enlluernadors durant les nits fosques. Així doncs, comencem amb els esdeveniments més importants que tindran lloc durant aquesta estació:

Dues superllunes i un eclipsi

El dia 8 d’abril

tindrem una nova oportunitat d’observar la lluna plena amb un format més gran i brillant del normal, ja que tindrà lloc una nova superlluna, moment en què el nostre satèl·lit natural es trobarà en el seu punt més proper a la Terra. De fet, serà la superlluna més gran i brillant de l’any, ja que es trobarà més a prop del nostre planeta que en les altres ocasions, a una distància de tan sols 357.035 km.

Però no serà l’única de la primavera, ja que el dia 7 de maig la lluna plena tornarà a quedar ben a prop de la Terra amb una imatge de la Lluna que tornarà a ser ben gran i brillant al cel nocturn.

Per si no n’hi hagués prou, la Lluna serà la protagonista una altra vegada durant el mes de juny, exactament el dia 5, ja que tindrà lloc un eclipsi penumbral de Lluna. Aquest fenomen es podrà veure des d’Europa, Àfrica, Àsia i Austràlia. A casa nostra se’n podran veure les últimes fases, ja que cap a les 22.04 h, hora local, s’acabarà l’eclipsi.

Foto: @santquintimeteo

Planetes

La Lluna també estarà acompanyada per alguns dels planetes del nostre Sistema Solar durant les nits de primavera. Venus serà dels que més es veurà durant aquests pròxims mesos, ja que fins al juny serà visible durant les primeres hores de foscor, quan comenci a fer-se de nit. Serà a partir del juny quan el podrem veure a l’albada. Cal destacar que el dia 28 d’abril el trobarem en la màxima lluminositat, al voltant del 75 %.

Mart, Júpiter i Saturn també seran presents durant les albades d’aquesta primavera. A més a més, aquests planetes també tindran conjuncions amb altres astres del firmament. Un dels més esperats tindrà lloc el 3 d’abril, quan Venus es trobarà amb Plèiades, un fet que només passa cada diversos anys.

Pluja d’estels

La primavera ens meravellarà amb la pluja d’estels dels Lírids i els Eta-Aquàrids. Les primeres ens permetran veure al voltant d’uns 20 meteors per hora creuant els foscos cels. El màxim d’activitat serà el dia 22 d’abril, tot i que els dies contigus ja es podrà gaudir d’aquest fenomen astronòmic.

Els Eta-Aquàrids es podran observar el dia 6 de maig. A diferència dels Lírids, on la lluna serà nova, els Eta-Aquàrids coincidiran amb la lluna plena, fet que no ajudarà gaire a l’observació d’aquest fenomen astronòmic. Caldrà aprofitar els dies previs i següent per poder veure millor la pluja d’estels, on es podran veure entre uns 40 i 80 meteors per hora.

Imatge d'estels fugaços
Estels fugaços. Foto: NASA

Consells per a l’observació astronòmica

Com sempre, per gaudir d’una bona observació astronòmica convindrà allunyar-se de les àrees il·luminades, com les ciutats, ja que no són l’escenari més adequat per fer aquest tipus d’observació. Ben lluny de la contaminació lumínica ens permetrà tenir unes condicions immillorables, sempre que el temps també hi acompanyi.

Per altra banda, la Lluna també serà un objecte que ens pot perjudicar gaudir d’aquests esdeveniments nocturns. En tractar-se d’un focus lluminós, és aconsellable evitar-la durant les seves fases més brillants o mirar en una direcció oposada per tenir més foscor. Tanmateix, cal recordar que és convenient deixar que els ulls s’acostumin a la foscor durant com a mínim 10 minuts.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a