Fa prop de tres anys que a Catalunya patim una sequera extrema perquè, des de finals de la primavera del 2020, no plou amb la generositat suficient que permeti reomplir els embassaments. Amb tot, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) adverteix que el subministrament d’aigua a l’àrea metropolitana està garantit, principalment, perquè s’està produint aigua dessalada a ple rendiment.

Així, les dues dessaladores catalanes ubicades al Prat de Llobregat (el Baix Llobregat) i a Blanes (la Selva) han augmentat les produccions fins al 100 %, en lloc del 10 i del 15 % habitual, respectivament.

“L’aigua és una necessitat, no pas una comoditat”

Tot i que de moment no s’esperen restriccions en el consum a Barcelona, l’ACA demana “responsabilitat”. El cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics de l’agència, Enrique Velasco, argumenta que l’aigua de l’aixeta “és més barata” que l’embotellada “perquè t’arriba a l’aixeta i no has d’anar-la a buscar a la font”. Velasco concreta que “s’ha d’entendre l’aigua com una necessitat i no pas com una comoditat”.

En aquest sentit, el responsable de l’ACA assegura que “si cada català estalvia un litre d’aigua cada dia, com que som 7,5 milions d’habitants, estalviarem 7,5 milions de litres al dia“.

I si la situació no millora?

La prioritat de l’ACA és reciclar o reutilitzar l’aigua al màxim possible, però si de cara als propers mesos no neva als Pirineus ni tampoc no plou a les capçaleres dels rius de les conques internes de Catalunya, l’ACA ha previst restriccions en l’abastiment:

  • Reducció dels 250 als 230 litres la dotació d’aigua per habitant i dia.
  • Prohibició del reg de gespa ornamental (excepte superfícies d’esport federat), tret que es faci servir aigua regenerada de depuradores o aigua de pluja recollida de les teulades.
  • Prohibició de netejar carrers, clavegueram, paviments i altres superfícies amb aigua potable.
  • Restricció d’omplir al 100 % les piscines amb aigua dolça.

Amb tot, el gestor de l’aigua a Catalunya aconsella fer un canvi d’hàbits abans no calgui endurir les restriccions amb talls en el subministrament.

Comparteix a: