anomalia temperatura primera setmana abril

No hi ha cap dubte que el març ha fet feina. El març ha estat plujós. Aquesta pluja, molt necessària, malauradament no tindrà continuïtat, si més no durant la primera setmana d’abril, que es presenta eixuta i anormalment càlida.

Torna l’escut anticiclònic

Després de la borrasca Nelson, que ha marcat el temps de bona part de Setmana Santa, s’obre un període més o menys llarg de calma, si bé és cert que dimarts al vespre arribarà la cua d’un darrer front associat a una altra borrasca, però serà ben poc actiu.

A hores d’ara tots els models aposten pel retorn de la dorsal anticiclònica, molt especialment a partir de dimecres i, amb molta probabilitat, durant tota la setmana.

La temperatura, en ascens clar a mitjans de setmana

La disposició dels centres d’acció, amb l’anticicló lleugerament al nostre est, serà propícia per a una més que probable irrupció d’aire càlid en capes mitjanes de l’atmosfera, sobretot a partir de dimecres i que podria tenir el seu màxim durant el cap de setmana.

Anomalia de la temperatura per a la primera setmana d’abril. Font: ECMWF

Tot i que encara hi ha incertesa, es podria tractar d’una glopada d’aire càlid potent que podria deixar-nos el primer registre anual de 30 ºC al conjunt català, sobretot a l’interior de la vall de l’Ebre i a les comarques interiors, sempre que els núvols no impedeixin l’acció del sol, un fet que també sembla probable i que podria condicionar notablement les màximes d’aquest futur episodi càlid.

A la costa, aquesta mateixa disposició fa pensar en vents de recorregut marítim, per la qual cosa sembla difícil pensar, ara mateix, en cap gran calorada. Malgrat tot, l’ascens de la temperatura podria ser notable, especialment pel que fa als valors nocturns.

Primera setmana perduda

El que gairebé queda garantit aquesta primera setmana de l’abril és la manca de pluges a moltes comarques. És cert que la tarda i nit de dimarts ens creuarà un front esquifit que podria deixar alguns plugims a ponent, però la gran majoria d’escenaris aposten per una aturada clara en el dinamisme meteorològic que arrosseguem d’aquesta Setmana Santa.

Anomalia de la precipitació per a la primera setmana d’abril. Font: ECMWF

L’abril començarà, per tant, amb una setmana gairebé perduda del tot des del punt de vista pluviomètric i també amb temperatures notablement més altes del que seria habitual en aquest mes d’impàs entre els teòrics darrers freds de finals d’hivern i l’escalfor preestiuenca.

Veurem si més endavant torna el dinamisme. L’abril és el mes de l’any que més dies de pluja té a Barcelona, tot i no ser el mes que té la pluviometria més elevada.

Continuarà entrant aigua als embassaments

El que queda clar també és que, tot i l’aturada en les precipitacions, continuarà entrant aigua als embassaments de les conques internes de Catalunya, si més no durant uns dies més.

Les darreres pluges d’aquest cap de setmana, que han deixat de nou les muntanyes dels Pirineus ben emblanquinades de neu, fan pensar encara en uns dies més (amb sort, alguna setmana) d’inèrcia positiva en l’entrada d’aigua als embassaments.

Els embassaments de les conques internes de Catalunya remunten per primera vegada en vuit mesos i situen les reserves al 16,34 % aquest diumenge, una dada que s’enfila fins al 16,9 % al sistema Ter-Llobregat, que ha pujat dos punts aquest mes de març. Tant de bo no ens falli l’abril.