L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) va mostrar la seva preocupació per les afectacions de la tecnologia 5G, el novembre del 2019, a l’última conferència mundial de radiocomunicacions. De moment, però, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), desmenteix que s’hagin vist afectats per aquesta problemàtica.
Roger Vendrell, cap de l’Àrea de Sistemes d’Observació Meteorològica del Meteocat, apunta que “com la resta d’institucions meteorològiques mundials estarem amatents al que succeeixi en un futur, fent seguiment del tema i prenent les decisions que creguem oportunes”.
La creixent xarxa de tecnologia 5G, especialment en relació amb la telefonia mòbil, pot tenir un impacte negatiu en els futurs sistemes de satèl·lits d’observació de la Terra.
Què va acordar l’OMM?
La Conferència Mundial de Radiocomunicacions del 2019, a la qual van assistir més de 160 nacions, va servir per arribar a alguns acords, com l’assignació d’amplades de banda de l’espectre radiofònic mundial, però d’una forma una mica incerta i que deixava desprotegida la xarxa de satèl·lits meteorològics actuals.
Les bandes d’espectre radiofònic són un recurs limitat i per això General Petteri Taalas, secretatri de l’OMM, afirmava que es posa en perill el funcionament dels sistemes de satèl·lit existents d’observació de la Terra essencials per a totes les activitats meteorològiques i d’avís dels serveis meteorològics nacionals. També apuntava a les possibles afectacions que això podria tenir en l’aviació, el transport marítim, la meteorologia agrícola i l’avís de fets extrems, així com la capacitat de la mateixa OMM per controlar el canvi climàtic en el futur.