Fan cabrioles, salts i tombarelles dins l’aigua que ens fan estar enganxats a la televisió sempre que hi ha Jocs Olímpics, però per arribar fins a allà hi ha un camí llarg i ple d’esforç.

L’elit de la natació artística nacional es cova a la Residència Joaquim Blume, més coneguda com “la Blume”, un centre de tecnificació a nivell català que es troba a Esplugues de Llobregat.

Una combinació d’entrenament i estudis

Gisela Morón, directora tècnica de natació artística de la Federació Catalana de Natació, explica que les estudiants, que estan becades, s’entrenen dos o tres cops al dia i ho combinen amb l’estudi, a l’institut que és just a l’altra banda del carrer, i la majoria està interna.

A la Blume estudien des de 3r d’ESO fins a 2n de Batxillerat, i en acabar hi ha diferents opcions per continuar amb les seves carreres: segons enumera Morón, poden pujar al Centre d’Alt Rendiment, tornar als seus respectius clubs esportius o formar-se per ser entrenadores.

La nedadora més menuda és la Xènia de la Fuente Descals. Diu que va sentir fascinació el primer cop que, a casa dels seus avis, va veure per la televisió un exercici de natació artística: tant que va començar a practicar-la de ben petita, amb només cinc anys. Ara és una de les esportistes més joves que hi ha a la Blume.


El confinament no les va aturar

Paula Klamburg ha format part de l’equip espanyol de natació sincronitzada a diversos Jocs Olímpics i és una de les entrenadores de la Blume. Ella explica que les coreografies es creen entre el cos tècnic i les nedadores, que tothom hi aporta i van provant coses dins de la piscina per intentar fer moviments i formes que no s’hagin vist abans.

Durant tots els mesos de confinament no van poder capbussar-se a la piscina. “Va ser durillo”, admet, tot i que se les van empescar per no tenir els equips aturats: “Feiem entrenaments virtuals matí i tarda i feiem coses diferents”, com ara practicar les apnees amb galledes d’aigua i seguir treballant la musculatura amb vídeos de dansa.

Dennis González és fill d’una monitora d’aquesta disciplina de natació, i quan acompanyava la seva mare a la piscina “sempre em posava entremig de l’entrenament i la meva mare m’apartava com dient, vol cridar l’atenció”. Però al cap del temps ell li va dir que volia provar-ho perquè li agradava molt. Ara entrena a la Blume i és un dels pocs nois que treballen per convertir-se en elit.


Gratar dècimes amb el vestuari

Alba Cabello, una altra de les entrenadores de la Blume i medallista dels Jocs Olímpics de Pequín i de Londres, destaca la importància de la posada en escena, de tot allò que acompanya la coreografia: la impressió artística, la gesticulació, el maquillatge… “la puntuació ens pot anar d’una dècima amunt o avall”, i tots aquests aspectes poden fer que es decanti la balança.

Els banyadors, per exemple, estan ornamentats a mà per les famílies de les nedadores o per elles mateixes, i sempre segueixen l’estil del concepte que centra la coreografia.


El pas per la Blume

Una de les alumnes que ja està a punt de fer els 18 anys i, per tant, d’acabar el seu recorregut en aquest centre de tecnificació, és Regina Casino. No sap encara què li espera en el futur, però sí te clar que “el pas per la Blume és molt important, et fa canviar, és una experiència única que et fa créixer com a persona. Sempre la portaré amb mi”.