Aquests dies la gimnàstica viu el tancament d’un curs marcat pels Jocs Olímpics i ho fa amb una coincidència històrica: per primera vegada el Mundial d’artística i de rítmica es disputen de forma consecutiva a la mateixa seu, al Japó. En parlem amb Roger Castillo, de la revista ‘Fosbury‘.

Al·licients en els Mundials de gimnàstica rítmica i artística

El Mundial d’artística se celebren del 18 al 24 d’octubre i seran uns mundials de transició, amb absències de bona part de les estrelles olímpiques, amb canvis de cicle (com l’equip dels Estats Units) i alguns grans noms com Hashimoto, Andrade o Melnikova. Aquest és un any marcat per les denúncies d’abusos i de maltractaments, arreu del món, un fet que està canviant tot l’esport, ja que es tracta d’un problema estructural, tal com va explicar Simone Biles.

El Mundial de rítmica se celebra del 27 al 31 d’octubre. El món de la gimnàstica rítmica segueix en xoc després de l’or de Linoy Ashram als Jocs Olímpics. Serà un mundial amb absència de la campiona, però amb les germanes Averina de Rússia, disposades a girar full i mirar endavant. Un dels al·licients serà veure l’estat de forma de Bulgària per equips.

Olga Korbut, el presonatge

Expliquem també com la russa Olga Korbut es va convertir en una icona de l’esport en el canvi de la gimnàstica al llarg de la història, concretament en les barres asimètriques en què Korbut, en una època d’innovacions constants, de molt atreviment i moviments impossibles a finals dels 60 i principis dels 70 va inventar el Korbut flip, un salt mortal des de la barra superior que avui està prohibit per ser massa perillós.

Parkour: de l’art a la competició

També parlem de parkour. La disciplina nascuda a França viu un punt d’inflexió des que la Federació Internacional de Gimnàstica va decidir fer-se-la seva a finals del 2018. Té dues modalitats competitives (velocitat i estil lliure) i rep moltes crítiques dels practicants del parkour o art del desplaçament urbà.