L’any 2014, Thelma Schoonmaker va tenir l’honor de ser la primera muntadora que va rebre el Lleó d’Or a la Carrera a la Mostra de Venècia. Aquest premi honorífic venia a sumar-se a les sis nominacions i tres Oscars guanyats per una dona que ha deixat la seva empremta al cinema contemporani.

La gran carrera de Thelma Schoonmaker

Va néixer a Algèria l’any 1940, però tota la seva formació la va fer als Estats Units. Va ser una casualitat la que la va portar a presentar-se a un curs d’estiu a la Universitat de Nova York per aprendre muntatge. Allà va conèixer a Martin Scorsese al que va ajudar, el 1967, en l’edició del seu primer film ‘Who’s that Knocking at my door?’

Thelma Schoonmaker no ha desaprofitat l’oportunitat de treballar amb altres directors. Formada en el terreny del documental, -de fet la seva primera nominació a l’Oscar va ser per ‘Woodstock’ el 1970-, en els últims anys ha muntat films d’Isabel Coixet, ‘Aprenent a conduir’; d’Anurag Kashyap, ‘Bombay Velvet’, o de Tomas Alfredson, ‘El muñeco de nieve’ o ‘El irlandés’ de Martin Scorsese.