En un aeroport de Hawaii, carreguen un cadàver en un avió. Una persona ha estat assassinada en un luxós hotel. Una setmana abans, un grup d’hostes d’aquest complex turístic passa les vacances mentre es relaxen i rejoveneixen en el que sembla el paradís. Però cada dia que passa, sorgeix una nova complicació en la vida d’aquests viatgers perfectes, els riallers empleats i aquest lloc suposadament idíl·lic.

La pandèmia de la covid-19 va obligar a suspendre rodatges i, això, va provocar que les plataformes es veiessin en la necessitat de cobrir espais amb productes propis. Aquest va ser l’origen de ‘The white lotus’. Mike White, el seu creador, va rodar els sis episodis l’hivern del 2020 al luxós hotel Four Seasons Resort Maui, a Hawaii, amb la intenció d’explicar com passa les seves vacances un grup de rics americans i comprovar com els diners ho infecten i corrompen tot.

La crítica de ‘The white lotus’

White va reunir un grup d’intèrprets habituals en papers secundaris i els va donar l’oportunitat de brillar amb llum pròpia en aquests sinistres dies de descans. Comèdia negra, mordaç i molt incòmoda, des de les primeres imatges, el director juga amb l’audiència convidant-la a preguntar-se quin dels menyspreables personatges pot ser la persona morta.

Una de les claus de l’èxit d’aquesta tragicomèdia desconcertant és que pot ser vista com una mostra ferotge de la lluita de classes, en la qual els blancs rics representen el colonialisme depredador. Però, també, com una crítica cruel dels comportaments arrogants dels milionaris disfuncionals, acostumats a guanyar sempre. La clientela de ‘The white lotus’, arriba com una plaga de llagostes i arrasa amb tot gairebé sense adonar-se’n i, sobretot, sense que aquesta destrucció els afecti per a res. Tothom se’n va igual com va arribar, o una mica més imbècil, tothom menys una persona, l’única capaç de veure el món que l’envolta.

Des dels magnífics crèdits inicials que, d’alguna manera ens expliquen la història del que passarà, fins a la imatge contundent i inesperada del sisè i últim capítol, la sèrie ens va portant a la resolució del misteri del cadàver, no sense abans haver fet que detestem a cadascun dels personatges. L’èxit de ‘The white lotus’ a tot el món ha servit perquè la plataforma l’hagi renovat per una segona temporada que Mike White ja està preparant. Esperem amb ganes aquestes noves “vacances” de luxe en un paradís exòtic, sobretot, si són tan fosques, hilarants i entretingudes.