Va ser l’aposta més arriscada de la selecció espanyola a la Secció Oficial del Festival de Sant Sebastià, on va aconseguir la Concha de Plata a la millor Interpretació secundària pel conjunt dels seus joves protagonistes.

‘Quién lo impide’ és una crida a transformar la percepció que tenim sobre l’adolescència i la joventut; la d’aquells que van néixer a principis del segle XXI i acaben de fer-se majors d’edat; els qui ara semblen culpables de tot alhora que veuen minvades les seves esperances. Mentre parlen d’amor, amistat, política o educació, no només parlen d’ells, sinó del que ens importa a tothom, sempre, i a qualsevol edat.

Jonás Trueba amb personalitat pròpia

Jonás Trueba ha aconseguit crear una filmografia personal que no s’assembla ni al cinema de seu pare, Fernando, ni al del seu oncle, David. Des que el 2010 fes ‘Todas las canciones hablan de mí’, ha mirat sempre la gent de la seva generació, creixent amb ells en pel·lícules com ‘Los ilusos’, ‘Los exiliados románticos’, ‘La reconquista’ o ‘La virgen de agosto’.

Per primera vegada, Jonás Trueba no parla dels seus contemporanis en centrar-se en un grup d’adolescents als quals ha seguit amb la seva càmera al llarg de cinc anys. Tot va començar a ‘La reconquista’, on va conèixer Candela Recio i Pablo Hoyos, que encarnaven als protagonistes quan tenien 15 anys. La seva fascinació i desig de saber més de tots dos, esperonada per la cançó de Rafael Berrio ‘Quién lo impide’, que s’escoltava al film, el va portar a emprendre aquest experiment de cinema vital.

‘Quién lo impide’ documental i ficció

‘Quién lo impide’ està a mig camí entre el documental, la ficció i el pur registre testimonial. Tots els seus protagonistes s’interpreten a si mateixos, fins i tot quan intervenen en petites històries de ficció. Rodat al llarg de cinc anys, en què veiem com creixen, canvien, evolucionen, inclús físicament, Trueba construeix amb el grup i per al grup una realitat habitable i quotidiana en la que es mostren en tota la seva naturalitat.

220 minuts sintetitzen tot el material rodat i estructurat en tres parts separades per dos intermedis de cinc minuts que formen part de l’experiència immersiva que és aquest film difícil de classificar. Pot ser que el cineasta tingués al cap el ‘Boyhood’, de Richard Linklater, quan va començar a pensar en aquest projecte. Però la vida decideix per on van els relats i, en posar la seva càmera davant Candela Recio, Pablo Hoyos, Silvio Aguilar, Rony-Michelle Pinzaru, Pablo Gavira, Claudia Navarro, Marta Casado i Sancho Javiérez, deixa que siguin ells els qui condueixin la pel·lícula, des de la innocència dels seus 15 anys plens d’il·lusió fins a la seva preocupació i responsabilitat pel futur postpandèmic en què els ha tocat fer-se adults.

Reconeguda al Festival de Sant Sebastià amb el premi Fipresci de la premsa internacional i el premi Feroz de la premsa espanyola, a més de la Concha de Plata a la millor interpretació secundària per a tot el repartiment, ‘Quién lo impide’ dona veu a una generació que no ho té fàcil. Jonás es col·loca com a espectador privilegiat de la vida d’aquesta colla de joves i ens convida a entendre els seus dubtes, contradiccions i desitjos en un film únic al que no li fa cap mal la seva llarga durada. Un treball a contracorrent, estimulant i decididament lliure sobre la vida que, sens dubte, és un cant a l’esperança.