El noruec Tommy Wirkola dirigeix ‘El viaje’, un thriller que trobareu a Netflix ple d‘humor negre protagonitzat per l’actriu sueca Noomi Rapace, que ha vingut al Festival de Sitges per presentar aquesta pel·lícula i ‘Lamb’, les dues en competició. Al certamen català, hem pogut entrevistar-la.

Una parella que es porta, literalment, a matar, una cabana perduda enmig de la natura, visites inesperades i un munt de sorpreses desagradables i girs insospitats. Una proposta esbojarrada, extremadament violenta, plena de picades d’ullet a l'”slapstick”, a vegades hilarant, d’altres frívola, però sempre divertida, amb mala bava i molts litres de sang.

‘El viaje’ de Noomi Rapace

Al Lars i a la Lisa se’ls va acabar l’amor que els va unir en un principi. Ara, lluiten per mantenir el seu matrimoni i les seves ambicions. La carrera d’ell com a director s’ha estancat en les telenovel·les i, ella, que és actriu, no ha aconseguit cap paper des de fa anys. És evident que la seva relació ha tingut dies millors i les seves vides no han acabat com es pensaven. Però un viatge de cap de setmana a una cabana del bosc els brinda una oportunitat de començar de zero… quan l’altre sigui mort.

Després de revolucionar el cinema de no-morts amb la franquícia de terror còmic ‘Zombis nazis’, al 2009, Tommy Wirkola es reuneix de nou amb Noomi Rapace, amb qui ja va col·laborar a la distopia futurista ‘Siete hermanas’, per brindar-nos una comèdia d’acció amb molt d’humor negre.

M’encanten les comèdies negres. I no havia fet res de semblant. Així que va ser meravellós anar a treballar i riure.”
Noomi Rapace, actriu

Noomi Rapace i la saga ‘Millenium’

Noomi Rapace és un nom que associem, principalment, al personatge de Lisbeth Salander de la saga ‘Millenium‘, l’adaptació a la gran pantalla de la popular trilogia de l’escriptor Stieg Larsson. Després d’haver destacat en diversos rols seriosos, l’actriu sueca es deixa anar en un registre molt diferent al que sol fer habitualment en aquest viatge extremadament violent i sagnant, divertit i salvatge.

‘El viaje’ és una comèdia sobre un matrimoni amb problemes que passa d’intentar argumentar les diferències per mirar de salvar la relació a convertir-se en la definició perfecta que diu que entre l’amor i l’odi hi ha un pas.

Tots hem passat per moments que voldries matar algú que estimes. Però cap dels dos va tan lluny per planejar un assassinat.”
Noomi Rapace, actriu

Comèdia i terror a ‘El viaje’

El film demostra que comèdia i terror, especialment el gore, sí que fan bona parella perquè serveix per desengreixar els retrets, els malentesos i les mentides d’aquesta parella embogida a través de l’humor absurd i de grans cops d’efecte.

És molt alliberador poder riure. I crec que si et prens les coses massa seriosament, es quedaran encallades al teu cos… Riure és una medecina per a l’ànima. Crec que la gent, durant anys, ha pensat que soc molt seriosa perquè els meus papers són molt seriosos, però soc molt friqui. La gent que em coneix es pregunta: ‘Quan el món sabrà que ets tan friqui?’”
Noomi Rapace, actriu

La pel·lícula està pensada de manera que, cada vegada que se’ns dona nova informació, retrocedim uns quants dies per veure com s’ha arribat fins allà, donant-li a la narració una estructura episòdica. Però, al llarg del metratge, no dubta en cap moment en traspassar la línia del mal gust o d’allò políticament incorrecte.

És molt irrespectuosa. És ‘ho farem, i ho farem fins al final’. Al Tommy, jo a vegades li deia: ‘Això és massa’, i ell deia: ‘No, és fantàstic, ves més lluny’. I jo deia: ‘Però realment no podem fer bromes d’això’, i ell deia: ‘Sí que podem’. Així que em va encantar que ell tingués aquesta gran confiança, en el sentitque no ens havíem d’ajustar a cap norma, nosaltres creàvem les normes.”
Noomi Rapace, actriu
Noomi Rapace