Una agent de policia de Bogotà s’endinsa en la selva amazònica per investigar els assassinats de quatre dones. L’esperen secrets màgics, un pla sinistre i revelacions sobre el seu passat. Amb l’ajuda d’un policia local, descobrirà que una de les noies mortes no mostra signes d’envelliment malgrat que va desaparèixer dècades enrere, i això la portarà a un món ocult i desconegut. Paral·lelament, al passat, dos nadius a qui anomenen Los Eternos mantenen una batalla amb un estranger que creu que els indígenes amaguen un secret increïble.

Els noms que hi ha al darrere

‘Frontera verde’ ha estat la primera d’un seguit de produccions colombianes impulsades per Netflix. La sèrie consta de VUIT episodis de durades entre els 30 i els 50 minuts que fan entrar l’espectador en la màgia i la força immortal de l’Amazones, a través d’una trama criminal que es va allunyant cada vegada més de la realitat aparent. 

La sèrie està creada per Diego Ramírez Schrempp, Mauricio Leiva-Cock i Jenny Ceballos, tots tres amb certa experiència en produccions televisives colombianes. Els capítols estan dirigits i produïts per Laura Mora Ortega, Jacques Toulemonde Vidal i Ciro Guerra, un dels cineastes més reconeguts del panorama colombià actual. ‘Pájaros de verano’ i ‘El abrazo de la serpiente’, que va ser nominada a l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, demostren que és un autor amb una gran personalitat. Ambdues giren sobre el passat i el present del seu país i, com ‘El abrazo de la serpiente’, també està situada a l’Amazones.

Una barreja d’intèrprets molt estimulant

En la línia dels anteriors films de Guerra, la sèrie està interpretada per una barreja d’actors professionals i no professionals, d’indígenes i de gent de fora de la regió cosa que, més enllà d’alguna actuació un pèl forçada, en general aporta credibilitat i realisme. Juana del Río interpreta l’Helena, l’agent que s’endinsa irremeiablement en el món misteriós de l’Amazones, i que anirà veient com la seva pròpia història està relacionada amb el que investiga. L’actriu es va inspirar en alguns papers de policia d’Emily Blunt, o en Uma Thurman a ‘Kill Bill’, per la força gairebé autodestructiva que tenen. Nelson Camayo fa d’agent local amb relacions amb el xamanisme i la comunitat indígena. De fet, el mateix actor ho és. I Ángela Cano, interpreta l’Ushe, la nadiua que troben morta i que serveix de pont entre diferents temps i realitats.

Localitzacions reals

La sèrie es va rodar a la localitat de Leticia, a l’extrem sud de Colòmbia, fent frontera amb el Brasil. Es tracta d’una ciutat que no té connexió per carretera sinó a través del riu Amazones, i que fa frontera amb el Perú i el Brasil. Rodar en aquelles localitzacions permet fer una immersió total. L’espectador, com la protagonista, se sent aïllat i alhora en progressiva connexió amb la selva. En aquest sentit, la càmera actua a vegades com un esperit amb moviments lliures que interactua amb els personatges i els relaciona entre ells i amb l’entorn.

‘Frontera verde’ sovint ens atrapa pel seu to i el seu relat transcendent. Temes actuals com la corrupció policial, la desforestació o els conflictes entre indígenes i blancs, es barregen amb aspectes atemporals que van més enllà de la realitat, com el temps i l’eternitat o la força divina de la selva. El fet que es vagi parlant de tot això, fa que la trama ocasionalment deambuli i que, fins i tot, arribem a perdre’ns com si estiguéssim enmig de l’Amazones. Però, en conjunt, deixa bones sensacions i, sense voler revelar res, amb ganes de més. Esperem que Netflix la renovi per a una segona temporada.