‘Dune’ ha estat un dels grans títols de l’última Mostra de Venècia amb una història que gira al voltant d’en Paul Atreides, un jove brillant amb un destí més gran que ell mateix, que ha de viatjar al planeta més perillós de l’univers per assegurar el futur de la seva família i de la seva gent.

Les forces del mal s’enfronten per fer-se amb un recurs excepcional, “l’espècia”, que té el poder de desbloquejar tot el potencial de la humanitat, però només els que aconsegueixin dominar les seves pors podran sobreviure.

‘Dune’, Jodorowsky i Lynch

Des que es va publicar el 1965, la ‘Trilogia de Dune’, de Frank Herbert, es va convertir en una obra de referència. La gran epopeia mística de ‘Dune’ va ser una clara font d’inspiració de ‘La guerra de les galàxies’, però, el primer intent de portar-la al cinema el va fer el xilè Alejandro Jodorowsky, el 1975, amb la col·laboració de Dan O’Bannon, H.R. Giger i Moebius. El deliri de Jodorowsky, que no va arribar mai a fer-se realitat, va quedar recollit en el documental ‘Jodorowsky’s Dune’, de Frank Pavich al 2013.

El 1984, David Lynch va acceptar l’encàrrec de dirigir una adaptació de ‘Dune’ que va resultar fallida i, fins a cert punt, incompresa. Encara que Denis Villeneuve confessa admirar-la, adverteix que la seva versió és molt més fidel al llibre que la pel·lícula del nord-americà.

Villeneuve i els clàssics de ciència ficció

El canadenc Denis Villeneuve s’acosta a aquesta immensa saga galàctica després de ‘La llegada’, film que té molt a veure amb ‘Dune’, en un exercici de posada al dia d’un clàssic, com el que va fer amb ‘Blade Runner 2049’.

Un dels grans reptes de l’adaptació era trobar els actors ideals per als personatges. Timothée Chalamet dona a en Paul Atreides una ambigüitat inquietant; Rebecca Ferguson és una Jessica misteriosa i perillosa; Oscar Isaac és un Duc Leto conscient del seu destí. Ells són els protagonistes principals, però no els únics. Encara que per gaudir realment de Zendaya fent de la Chani, la jove Fremen que guia en Paul, i de Javier Bardem com a Stilgar, el seu pare, caldrà esperar a la segona part d’aquesta saga que encara està en fase d’escriptura en mans del prestigiós guionista Eric Roth que, amb Villeneuve i Jon Spaihts, també ha escrit la primera part. 

La crítica de ‘Dune’

Rodada a Hongria i a Jordània, en un espectacular desert de dunes, el disseny de producció, sobretot dels impressionants cucs de sorra, juntament amb una potent banda sonora de Hans Zimmer, fan de la pel·lícula un gran espectacle místic. Freda, solemne i, al mateix temps, fascinant, ‘Dune’ no deixa de ser una revisitació dels vells arquetips sobre herois que arriben per salvar al seu poble. Si les drogues van ser determinants en la novel·la, a la versió de Villeneuve hi reconeixem temes molt actuals com l’ecologia o la revolta dels pobles oprimits, que la fan absolutament contemporània. Una mitologia per al segle XXI.