El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII) publica el llibre de Finestrelles número 12. Aquest volum és un recull de les entitats que existien a Sant Andreu de Palomar entre el 1852 i el 1939. Es tracta d’un període d’esplendor en l’àmbit associatiu, tant pel número d’entitats com pel número de veïns i veïnes que hi participaven.

El llibre ‘El món associatiu a Sant Andreu de Palomar. Les entitats andreuenques (1852-1939)’ és el resultat d’un treball de recerca històrica fet a quatre mans pels historiadors i membres del CEII Pau Vinyes i Jordi Petit i que compta amb el pròleg del Grup de Recerca Ideologies i Societat a la Catalunya Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, Ramon Arnabat.

Segell de l’Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar de finals del segle XIX
A finals del segle XIX hi ha un cert progressisme que permet que neixin moltes entitats. No hi havia televisió ni mòbil i la gent s’havia de distreure quan sortia de la feina.
Pau Vinyes i Roig, historiador

La riquesa de l’activitat social i cultural andreuenques

El llibre fa un recull de les entitats en format de fitxes. Estan ordenades alfabèticament per capítols segons la funció associativa que exercien: entitats catòliques, polítiques, corals i musicals, entitats d’esbarjo i recreatives, culturals, esportives, econòmiques, socials i cooperatives. Les entitats estaven formades majoritàriament per veïnes de Sant Andreu, tot i que també hi havia persones vingudes d’altres punts propers de la ciutat.

Entitats que havien quedat oblidades

El llibre és el resultat d’un treball d’investigació fet pels historiadors Jordi Petit i Pau Vinyes a partir de la premsa de finals del s. XIX i principis del s. XX, de documents trobats a l’Arxiu Civil de Barcelona i de les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar escrites per Mossèn Clapés. Aquesta recerca ha permès als historiadors descobrir l’existència d‘entitats fins ara desconegudes dedicades, per exemple, a la producció d’espardenyes o al ram de la vinya. En total més d’un centenar.

Reina i Cort de Dames dels Jocs Florals del Casal Catòlic de Sant Andreu de Palomar. Obra Cristiana/ ACEII
La riquesa associativa de Sant Andreu es constatava sobretot per les activitats que s’organitzaven. Cada setmana s’hi programava teatre i hem descobert que hi havia una gran afició per esports com el rugbi i el ciclisme.
Pau Vinyes i Roig, historiador

Moltes de les entitats que apareixen al llibre van desaparèixer després de la Guerra Civil o es van veure obligades a canviar de nom. Algunes, però, com el Casal Catòlic, Els Catalanistes, La Lira, L’Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar o l’Agrupació Excursionista Muntanya encara existeixen i han esdevingut emblemes del món associatiu a Sant Andreu.