Tot i pertànyer a generacions diferents, i tenir formacions i carreres dispars, a Neus Ballús i Sergi López els uneix un fort vincle comú: el cinema. I això és perquè ell, que va començar sent un home de teatre, és potser l’intèrpret català més internacional que tenim, amb una carrera que abraça quasi una seixantena de llargmetratges. Ella, en canvi, es va formar a la Pompeu Fabra i va començar, per exemple, fent programes per a aquesta casa, però en va tenir prou amb un únic documental, ‘La plaga’, perquè el seu nom sonés a dins i a fora de les nostres fronteres. Ara, tots dos s’embarquen en un viatge que no és seu, sinó de la Marta, i avui fan una escala a l”Àrtic’, on els assegurem que se sentiran tan bé com si fossin de vacances.

 

De safari amb Neus Ballús i Sergi López

La cineasta Neus Ballús es va fer coneguda amb el documental ‘La plaga’ (2013), que va endur-se quatre premis Gaudí, entre altres guardons. Ara, sis anys després, torna als cinemes amb el seu primer llarg de ficció, i ho fa presentant-nos l’estada turística que fa un pare amb els seus dos fills al Senegal. A ‘El viatge de la Marta’, Sergi López interpreta el progenitor, però la veritable protagonista és la Marta, la filla adolescent que aprèn el que és la vida i quines conseqüències tenen els seus actes en un entorn com el del Senegal. Allà, el contrast entre el turisme blanc, que busca l’Àfrica pintoresca, i els problemes que té la població local, acabaran afectant la seva vida.

Woody Allen i un grup de lampistes

Neus Ballús i Sergi López no paren. L’actor de Vilanova i la Geltrú ha acabat de rodar amb Woody Allen ‘Rifkin’s Festival’, el nou treball del director novaiorquès. Ballús, en canvi, tornarà al documental, mesclat amb la ficció, a ‘Seis días corrientes’, en què retrata un grup de lampistes en la seva feina. Potser, més endavant, Neus Ballús i Sergi López tornaran a treballar junts perquè l’experiència entre els dos ha estat ben positiva, i el seu resultat es pot veure a ‘El viatge de la Marta’, que ja va rebre bones crítiques a Berlín i a Màlaga.