Els divendres són dies de canvis als cinemes, i la cartellera de Barcelona no para. I si us sembla que s’estrenen moltes coses, ja veureu a mesura que ens acostem a Nadal. Avui, a més, destaquem quatre títols per a tots els gustos que faran que, tot i la pluja, us vinguin ganes de sortir de casa. Comencem!

1

‘Parasite’

Bong Joon-Ho, 2019

En Gi Taek és un home de mitjana edat i sense feina. Quan el seu fill comença a fer classes per al primogènit d’una família rica, s’estableix una relació estranya, perversa i cada cop més retorçada entre les dues unitats familiars. Amb ‘Parasite’, el cineasta coreà Bong Joon-Ho va guanyar la Palma d’Or al Festival de Canes, i va constatar un cop més que es tracta d’un dels directors més interessants, madurs i excitants del panorama asiàtic. La seva mescla d’humor negre i de reflexió social van encisar el jurat i també el públic. Sense cap mena de dubte és l’aposta “cultureta” de la setmana.

2

‘El silencio de la ciudad blanca’

Daniel Calparsoro, 2019

L’Unai és un ertzaina de Vitòria especialitzat en perfils criminals. Un dia, l’aparició d’una parella jove assassinada el fa seguir la pista d’un assassí en sèrie que, potser, és més a prop seu del que es pensa. Javier Rey, Belén Rueda i Aura Garrido protagonitzen ‘El silencio de la ciudad blanca’, un thriller de Daniel Calparoso adaptat de la novel·la del mateix nom d’Eva García Sáenz de Urturi, que segueix l’empremta dels èxits recents del cinema negre espanyol.

3

‘La familia Addams’

Conrad Vernon i Greg Tiernan, 2019

Qui no coneix l’esbojarrada, inquietant i entranyable família Addams? Els personatges de les tires còmiques de Charles Addams han saltat en diverses ocasions al cinema i a la televisió, i per als mil·lennistes són un referent gràcies al film de Barry Sonnenfeld del 1991. Ara, tornen a la gran pantalla en versió animada i, en aquesta ocasió, veiem la boda d’en Gómez i la Mortícia o el primer dia a la seva casa nova. Però el clan familiar s’haurà d’enfrontar també a la presentadora d’un programa d’interiorisme, entestada a fer que tot el que és negre i polsegós sigui rosa i brillant.

4

La dona visible: presències de la feminitat a la pantalla (1895-1920)

Filmoteca de Catalunya. Diumenge, 27, a les 19 h

I acabem amb una reivindicació del paper de la dona en el cinema. A la Filmoteca de Catalunya, sota el títol de La dona visible: presències de la feminitat a la pantalla, aquest diumenge es podran veure, en una sessió gratuïta, sis curtmetratges que tenen la dona com a figura central. Rodats entre el 1895 i el 1920, aquests curts representen un bon testimoni de l’evolució del punt de vista que la societat i la narrativa tenien del gènere femení. Es tracta d’una bona oportunitat per fer història del feminisme i, també, és clar, del cinema.

Així que ja veieu, si aquest cap de setmana voleu anar al cinema, teniu relacions malaltisses, assassins en sèrie, famílies esbojarradament sinistres i dones de pel·lícula. Queda clar que hi ha material entre el qual escollir…