El 22@ acapara la construcció d’oficines noves a Barcelona. El teletreball que ha impulsat la pandèmia no ha alterat els plans dels inversors i, en l’actualitat, s’estan aixecant més de 300.000 metres quadrats d’oficines al districte tecnològic. Sobre el terreny, betevé ha comprovat que dins dels límits del 22@ hi ha una trentena d’edificis en construcció, dels quals 23 corresponen a oficines. Fonts municipals han confirmat que entre el que s’està aixecant i les llicències ja donades seran, en total, 25 projectes.
En el mapa inferior es pot consultar on s’està construint ara mateix al 22@. A banda d’edificis d’oficines, també s’estan fent quatre residències d’estudiants, la seu d’una escola de negocis, un hospital privat, dues promocions d’habitatge públic i una altra d’allotjaments temporals.
Els edificis d’oficines que s’estan construint entraran en servei entre finals d’aquest any i el 2023. En l’actualitat, el 22@ ja té un milió de metres quadrats d’oficines, dels quals un 8,5 % estan disponibles, segons l’associació empresarial 22@Network. Les noves construccions s’estan aixecant en solars on no es va aplicar la suspensió de llicències decretada el 2020 per fer el nou pla urbanístic del 22@, que preveu duplicar l’habitatge protegit i mantenir els metres quadrats d’oficines.
Segons la consultora CBRE, el districte de Sant Martí va concentrar el 2020 un de cada quatre projectes de construcció a la ciutat. Si ens fixem només en les oficines, a Barcelona es van iniciar 33 projectes, dels quals 29 van ser en aquest districte.
Hi ha demanda per a tants metres quadrats?
Els experts consultats per betevé tenen plena confiança que l’obra nova tindrà sortida els propers anys malgrat l’impacte de la pandèmia en l’ocupació d’oficines. El director de la consultora CBRE a Barcelona, Xavier Güell, confirma que ja hi ha demanda per a edificis nous, de moment, de petites dimensions. “Tot aquest estoc s’acabarà absorbint, no en tenim cap dubte”, afirma Güell, que apunta que es tardarà més o menys a omplir-lo “segons la recuperació econòmica de Barcelona i a escala global”.
El president de 22@Network, Enric Urreta, pronostica un retorn de les empreses a les oficines que han quedat buides pel teletreball a partir del setembre i un “aterratge pràcticament massiu” a principis del 2022. Urreta defensa que amb la construcció d’oficines que hi ha en marxa s’està preparant “la Barcelona del 2025” i que els edificis de nova creació han de donar cabuda a les empreses que triïn la ciutat per establir-hi la seu.
Macrocomplexos de fins a 45.000 m²
Entre la vintena d’edificis d’oficines que s’estan construint en aquests moments al 22@ hi ha diversos colossos de més de 24.000 metres quadrats. El més gran es troba a la confluència de Badajoz amb l’avinguda d’Icària. S’anomena Project Sea i té 45.100 m² distribuïts en dos edificis que estan pràcticament enllestits. Unes illes més cap a les Glòries, s’estan fent els fonaments del MILE Business Campus, un altre macrocomplex de 38.000 m² que ocuparà més d’una illa.
Al voltant de Pere IV, al 22@ nord, prenen forma dos altres edificis de grans dimensions, de 30.000 i 24.500 m² (foto superior). Xavier Güell (CBRE) afirma que aquestes construccions han permès a Barcelona ser més competitiva i “jugar la Champions de les oficines per atraure grans empreses”. Des del 22@Network, Enric Urreta confirma que hi ha companyies interessades en edificis corporatius de grans dimensions i que a Barcelona no n’hi ha. Per això, celebra que amb la construcció d’aquests macrocomplexos es donarà resposta a aquestes peticions.
Perquè al 22@ no només hi hagi oficines, l’Ajuntament de Barcelona vol aprovar a la tardor un nou pla urbanístic que manté els metres quadrats d’activitat econòmica i duplica la previsió d’habitatge protegit (fins a 10.100 pisos) en els solars pendents de desenvolupar. La intenció és fer d’aquesta zona un barri amb mixtura d’usos. Tant els empresaris com les entitats veïnals del Poblenou hi han presentat al·legacions.