A tocar de les vies del tren que passen per la Sagrera s’hi enterren cossos de fa més de 400 anys. Un equip d’arqueòlegs treballa amb aquesta nova troballa, que ja se sabia que sortiria a la llum un cop es reprenguessin les obres de la futura estació.

L’any 2011 ja es va localitzar una fossa amb uns quants cossos. Ara se n’han trobat 68 més, amb 358 individus enterrats: alguns en parelles, altres en petits grups i n’hi ha que en contenen fins a 60. La immensa majoria pertanyen a homes joves, d’entre 15 i 35 anys, de complexitat forta i robusta.

Soldats morts per la pesta, no la guerra

Totes les mostres porten a concloure que aquests cossos pertanyen a soldats que van viure en un gran campament durant el setge a Barcelona de la Guerra dels Segadors. Però els arqueòlegs creuen que no van morir batallant, sinó malalts: “Tots els indicis que tenim ens porten a aquesta època de mitjan segle XVII”, explica Josep Pujadas, responsable del Servei d’Arqueologia. “Probablement tots van morir per la pesta que hi havia no només a Barcelona, sinó a tot Catalunya en aquella època”.

També s’hi ha trobat alguna dona, molt poques, que podria haver treballat al campament amb la intendència o exercint la prostitució. El que no hi ha són restes de roba, perquè es creu que abans d’enterrar-los els la treien per reutilitzar-la. Ara els arqueòlegs treballen per extreure aquestes mostres, que després portaran a uns magatzems del Museu d’Història de Barcelona.

La troballa no endarrerirà les obres a la Sagrera

Tècnics d’Adif asseguren que la troballa no endarrerirà encara més les obres de la Sagrera, perquè ja estava prevista al calendari. Els treballs es van reprendre el mes de gener, i a l’abril van començar les obres per construir-ne els accessos. El Ministeri de Foment, llavors liderat per Íñigo de la Serna, va confirmar que la previsió és tenir enllestida l’estació a finals del 2020.

Comparteix a: