El solar de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, al Raval, s’omple aquest juliol d’estudiants dels cursos superiors del Grau d’Arqueologia. Els alumnes tenen l’oportunitat de fer les pràctiques de la carrera en excavacions reals. En aquest solar està documentada una seqüència d’ocupació que va del segle XIV a l’actualitat. Les activitats de divulgació del jaciment s’emmarquen en el projecte ArqueUB.

Josep Maria Gurt és catedràtic d’arqueologia de la UB i coordinador d’aquestes excavacions. Explica que les pràctiques són part d’una assignatura universitària. “Tota la matèria és pràctica. Fan tot el procés: decidir on s’ha d’excavar, què i com”, ha afegit.

Pràctiques obertes a estudiants de secundària i batxillerat

La novetat d’enguany del projecte és que, a banda dels universitaris d’arqueologia, dos estudiants de secundària o batxillerat han pogut observar de prop els jaciments del Raval. D’aquesta manera, poden conèixer de primera mà què és ser arqueòlegs i decidir el seu futur acadèmic.

Cada setmana arriben dos estudiants nous. Aquesta setmana hi ha anat Eulàlia Rafart. El que l’ha portat a sumar-se a aquesta iniciativa és el seu treball de recerca sobre arqueologia. “La meva tutora em va enviar la informació que feien això per a estudiants preuniversitaris. Semblava interessant per incorporar-ho dins el meu treball”, ha explicat.

Els universitaris els expliquen la importància de les restes que es van trobant i els indiquen les feines que han de fer. Miquel Rosselló, estudiant de tercer d’arqueologia, considera molt enriquidor el contacte amb aquests estudiants.

Visites obertes i guiades al jaciment

La Universitat de Barcelona va obrir de nou les portes al públic perquè visiti les excavacions arqueològiques al bell mig del Raval. Es pretén que la ciutadania pugui saber quins descobriments van fent al jaciment els estudiants d’arqueologia. També s’hi pot accedir les tardes de divendres, fins al 20 de juliol.

L’objectiu és apropar a la ciutadania el treball que fan els estudiants d’arqueologia al jaciment arqueològic situat al solar de la Facultat de Geografia i Història per acabar de descobrir l’estructura de l’antic obrador del terrissaire barceloní Antoni Tarrés. També podran saber les tasques que es fan en un petit sector on s’està excavant en nivells anteriors que corresponen a períodes respectivament més antics.

Cal inscripció prèvia

El públic interessat a visitar aquest jaciment ho pot fer amb inscripció prèvia. Les visites inclouen una xerrada en una aula de la facultat, en què s’explica quines troballes s’estan fent al solar. També s’exposen curiositats de la tasca quotidiana dels arqueòlegs i altres aspectes pràctics. En aquest jaciment està documentat que hi ha una seqüència d’ocupació que va del segle XIV al XX. En aquests moments ha quedat al descobert el taller d’Antoni Tarrés, terrissaire barceloní del segle XIX.