El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) ha presentat aquest dimarts “Barcelona flashback”, una exposició per descobrir de forma innovadora el passat de la nostra ciutat a través dels 100 millors objectes del museu i en només una hora. Es tracta d’una proposta educativa i un projecte de recerca internacional sobre els elements mínims de coneixement i consciència urbana que ha de proporcionar un museu del segle XXI. L’exposició és gratuïta i s’obre al públic a partir de dijous, 10 d’octubre.
Una mostra dividida en cinc fases
Amb aquesta exposició el MUHBA aspira a afegir-se a la llista de museus europeus que ofereix una síntesi de qualitat i una mirada en clau interrogativa els aspectes del passat de la ciutat. Està dividida en cinc parts. La primera, titulada Escoltar testimonis, ofereix el visitant la possibilitat d’escoltar els objectes que expliquen d’on venim, qui som i on anem. En la segona, Construir relats, els testimonis del passat són interrogats pel museu, tot oferint una visió que va des de l’època de la Barcelona romana fins als nostres temps.
La sala següent, anomenada Recórrer Barcelones, explica la ciutat a través de l’arquitectura, la cartografia i els paisatges. Després s’arriba a Connectant ciutats, un espai que permet veure i visitar Barcelona com si fóssim turistes i de forma comparativa amb altres urbs europees, i a Llegir patrimonis. És l’última parada de l’exposició i proposa el visitant travessar la muralla i desconstruir la plaça de Ramon Berenguer el Gran.
El centenar d’objectes que acull l’exposició abracen segles d’història de la ciutat. La peça més antiga és una àmfora que data del segle I i la més moderna és el típic gat xinès que belluga el braç, un objecte que el museu va adquirir fa tan sols uns dies a un establiment de la ciutat.
El projecte Casa Padellàs
“Barcelona flashback” s’insereix en el marc de la futura Casa Padellàs i prefigura les dues plantes expositives que haurà de tenir l’anomenada Casa d’Història de Barcelona. L’objectiu és que el museu esdevingui un equipament de proximitat que serveixi per teixir el mapa cultural i social de la ciutat.