El districte d’Horta-Guinardó proposa construir l’institut nou en aquest solar municipal ubicat a l’avinguda de Vidal i Barraquer amb el carrer de Jorge Manrique. La possible ubicació al barri de la Vall d’Hebron no acaba de convèncer els veïns que reivindicatives l’institut. DAVID TUGAS, plataforma Horta Vol Institut “No ens acaba de fer el pes, més que res perquè si el que volíem era un institut de proximitat, que fos a prop del barri d’Horta, entenem que com més lluny estigui del nucli antic d’Horta més lluny queda de la nostra reivindicació que sigui un espai per tot el barri, perquè no només l’han de gaudir els joves sinó també la gent gran, etc.” La plataforma que reclama l’equipament proposa aquest altre solar ubicat a l’avinguda de l’Estatut de Catalunya, al barri de la Clota, més a prop d’Horta. D’altra banda, l’associació de veïns demana que es construeixi al més aviat possible. SEBASTIÀ GÓMEZ, AV d’Horta “Aquest any passat, per exemple, van haver-hi casos de 30 nens que els van haver de portar a instituts bastant llunyans o deixar de matricular-se a l’escola pública. Per això la necessitat de tenir aquest institut.” La plataforma Horta Vol Institut seguirà fent accions reivindicatives com aquest concert d’exalumnes de l’Escola Mare Nostrum, veïns d’Horta, que són, de fet, un exemple de nois i noies que han de sortir del barri per estudiar l’ESO.

La Plataforma Horta Vol Institut reclama un centre d’educació secundària públic per al barri des de fa dos anys en vista de la manca de places existents per als nois del barri. Conscients que a Horta hi ha pocs espais, proposaven un descampat de la Clota, a tocar del barri.

L’Ajuntament dóna suport al projecte de construir un institut per a Horta però els ha presentat un terreny alternatiu, una mica més lluny. És a la Vall d’Hebron, a la cantonada entre l’avinguda del Cardenal Vidal i Barraquer i el carrer de Jorge Manrique. El Consorci d’Educació, dependent de l’Ajuntament i la Generalitat, és qui ha de finançar i executar l’obra.

Per la seva banda, l’associació de veïns del barri adverteix que, en qualsevol cas, l’equipament és necessari i urgent. Asseguren que l’any passat ja van detectar una trentena de casos d’estudiants que s’havien de desplaçar lluny del barri o matricular-se a un centre privat i preveuen que la situació empitjorarà en els propers anys pel volum d’alumnes de cinquè i sisè de primària que hi ha. Les entitats estan organitzant activitats reivindicatives amb l’objectiu d’aconseguir l’institut de cara al curs 2017/18.