“Començàvem la nostra excursió capitanejats pel germà de torn, agafant el tramvia blau a l'avinguda del Tibidabo, davant per davant de l'Hotel la Rotonda.” Aquestes línies formen part del llibre ‘La porta de la identitat’, en què el Joan Perucho recorda quan a l'escola el portaven d'excursió al Tibidabo. És una de tantes vivències que es podran conèixer a la caminada literària que el Centre Cívic Pere Pruna ha organitzat per al proper dissabte, per donar a conèixer la memòria dels escriptors que van viure a Sarrià – Sant Gervasi. RUTH GALVE, ruta literària Observadors de la realitat “Que conegui millor el barri, sobretot l'època del segle XX que ha estat molt documentada i molt testimoniada. Que vegi les diferents sensibilitats i les diferents mirades dels seus escriptors.” Una de les parades ens porta a la plaça de la Bonanova. FRAGMENT “M'acaben de dir que els frares caputxins es treuen la barba, és més forta encara. Que la majoria d'aquests religiosos ja van completament rasurats.” Aquest és un fragment del llibre ‘L'aperitiu’, de Josep Maria de Sagarra, que va viure al passeig de Sant Gervasi. “Però aquesta notícia és fàcil de comprovar, i si resulta certa, jo manifesto des d'ara el meu disgust.” La passejada acabarà aquí, a l'edifici del col·legi Sant Ignasi dels Jesuïtes de Sarrià. RUTH GALVE, ruta literària Observadors de la realitat “Molts dels escriptors de la nostra ruta hi van ser antics alumnes. La veritat és que si féssim una llista dels alumnes il·lustres seria llarguíssim.” Els germans Goytisolo i Maurici Serrahima són alguns dels exemples. Qui els vulgui conèixer millor a través d'aquestes rutes es pot inscriure fins divendres al Centre Cívic Pere Pruna.

Clementina Arderiu i Carles Riba van residir, des que es van casar, l’any 1916, fins que van marxar a Itàlia en una torreta del Putxet. El poeta i traductor Marià Manent va néixer el 1898 i va viure bona part de la seva llarga vida al carrer de Craywinckel. Són exemples d’autors que van deixar testimoni d’una època a Sant Gervasi. És per aquest motiu que el Centre Cívic Pere Pruna ha organitzat una ruta literària anomenada Observadors de la realitat. Amb aquest itinerari es pretén recuperar la memòria de carrers, places i altres indrets a través de la seva veu. “L’objectiu és que la gent que faci aquesta passejada conegui millor el barri, sobretot l’època del segle XX, que ha estat molt documentada i molt testimoniada. Que vegi les diferents sensibilitats i les diferents mirades dels seus escriptors”, explica Ruth Galve, conductora de la ruta.

La primera parada es farà als Jardins de Marià Manent, que la ciutat li va dedicar després de la seva mort, el 1988. Aquí es llegiran ‘El vel de Maia’, escrits durant els anys de la Guerra Civil, en què descriu una escapada fins a Barcelona des de Viladrau, on s’estava, i el retorn el febrer de 1939. “A Barcelona els tramvies van pleníssims: la gent s’hi arraïma a tot volt. Però hem vist poca gent a peu pels carrers, pocs vehicles. Hi ha algun venedor de fruita –les peres a 10 pessetes el quilo–. Dormim a casa, al carrer de Craywinckel, on hi ha instal·lada una família amiga. Són amables i acollidors; però, amb tot, quina desagradable impressió de sentir-se foraster a casa!”, va escriure Manent

A una de les parades, a la Plaça de la Bonanova, serà el torn de Josep Maria de Sagarra, que va viure a Sarrià molts anys i va morir al passeig de Sant Gervasi. Es llegirà un article titulat ‘De Barbes’, recopilat al llibre ‘L’aperitiu’ (1947), en què parla de les barbes dels Caputxins de Sarrià i la possibilitat que se les traguessin. “Aquesta notícia és fàcil de comprovar, i si resulta certa, jo manifesto des d’ara el meu disgust”, escrigué.

La caminada conclourà al Col·legi Sant Ignasi de Sarrià, conegut com els Jesuïtes de Sarrià, on molts autors, com per exemple Jaime Gil de Biedma i els germans Goytisolo han deixat testimoni del seu pas.

El termini d’inscripció a aquest itinerari està obert fins al proper divendres.