“És el reconeixement a 30 anys de dedicació als nens del barri.” És el premi Sant Martí 2015 entregat recentment a l’Associació Cultural Recreativa La Pau, que enguany celebra el 30è aniversari. És un reconeixement a la feina feta en la integració dels nois i noies del barri a través de les activitats extraescolars. GEMMA HERNÁNDEZ, directora de l’ACR La Pau “El projecte sorgeix fa 30 anys amb un barri, la Pau, molt degradat, amb molta droga, amb molta abstinència escolar i molta delinqüència juvenil i sorgeix precisament per això, per rescatar aquest nens i d’alguna manera enganxar-los perquè sortissin del carrer.” “Aparto, golpeo, pierna.” El karate és una d’aquestes activitats. També fan dibuix, pintura o dansa. Estan dirigides des de nens i nenes de 3 anys fins a joves de més de 20. Tenen més de 200 usuaris i treballen amb beques i preus baixos per poder arribar a tothom. “La zona en què ens movem hi ha molta família que no està cobrant cap recurs o molt poquets i considerem que quan en una família no hi ha ingressos els nens també necessiten sortir d’aquest ambient i relacionar-se.” Fan la programació en funció de les necessitats del barri. Aquesta classe d’anglès n’és un exemple. Les famílies els ho havien demanat. De cara al futur volen ampliar el servei a la tercera edat i ja planifiquen fer tallers d’alfabetització digital.

L’absentisme escolar, les drogues i la delinqüència juvenil eren una crua realitat al barri de la Pau l’any 1985. En aquella època era una zona encara força desatesa i per això veïns com el Juan Hernández van prendre la iniciativa i van posar en marxa un casal de barri per oferir alternatives de lleure als nois i noies quan sortien de l’escola.

Tres dècades després és la seva filla, la Gemma Hernández, qui dirigeix el centre. Explica que la situació ha canviat molt a la Pau però que amb la crisi han sorgit o retornat vells problemes. Hi ha famílies amb dificultats econòmiques greus per les que és impensable, per exemple, apuntar els fills a alguna activitat extraescolar. Des de l’Associació Cultural Recreativa La Pau tenen la convicció que cap nen o nena s’ha de quedar sense poder desenvolupar una afició per una qüestió de manca de recursos. Es tracta de despertar la passió per la pintura, el ball o les arts marcials en els infants i allunyar-los així d’hàbits menys saludables.