Cinc dones al balcó del pregó de la Festa Major de Sants d’enguany. Gemma Solsona, presidenta de la Federació de la Festa Major, ha estat la primera a intervenir per reconèixer la tasca de tots els voluntaris que la fan possible a cada carrer. Després, presidenta del districte de Sants-Montjuïc, Montserrat Ballarín, ha saludat els veïns del barri i ha recordat també tots els que no podran participar d’aquestes festes. La regidora de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, ha recordat que enguany els carrers de Finlàndia, Valladolid i la plaça de la Farga celebren el 35è aniversari de la seva participació a la festa. L’alcaldessa, Ada Colau, ha convidat els santsencs a gaudir de la festa amb respecte pels carrers guarnits i per les persones, en uns dies de celebració que es vol que siguin “lliures d’agressions masclistes”.

Envoltada de dones, la pregonera també ha recordat efusivament a una altra artista, Núria Feliu, a qui admira especialment com a santsenca, ella que és essencialment del Poble-sec. “Vam fer una trobada de mòmies guapes” per parlar del barri i van descobrir que els dos barris “sempre han estat germans”: perquè la gent de Sants sempre havia gaudit dels espectacles del Paral·lel i perquè els artistes d’aquestes teatres també pujaven als envelats de la Festa Major de Sants. I perquè el Paral·lel no és res més que la continuació del carrer de Sants i Creu Coberta, via d’entrada a Barcelona des del sud. Mar ha reivindicat uns “carrers vius en una Barcelona que de vegades no sabem on va, i que han d’estar vius de dia i de nit, amb gent de debò com la de Sants i el Poble-sec”.

El pregó s’ha fet a la Casa del Mig del Parc de l’Espanya Industrial, on ha arribat la cercavila dels Geganters, Tabalers i Castellers de Sants des dels nous Jardins de la Rambla de Sants. Tots han desfilat junt amb la banda i les majorets del Triangle de Sants. En arribar-hi, els Borinots han aixecat un pilar.

Abans de començar el cercavila, l’espectacle ‘Els Súper Tumàcats’ ha entretingut els més petits de tots els veïns que aquesta tarda s’han congregat als nous Jardins de la Rambla de Sants, a l’altura del metro de Mercat Nou, per inaugurar-los. Al final han pujat a l’escenari els polítics, entre els quals hi havia tant l’actual tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz; com l’anterior alcalde, Xavier Trias; així com regidors socialistes i de Ciutadans. Al costat de l’escenari, també, el gegant de l’artista de Sants, Núria Feliu.

A partir de demà comencen vuit dies d’activitats festives al barri de Sants i, sobretot, als 17 carrers i places que enguany participen en aquesta Festa Major.

Avui, les comissions organitzadores d’aquests carrers han enllestit els guarniments que lluiran durant aquests dies. Alguns membres del jurat que decidirà els premis que es lliuraran dilluns ja s’hi passegen.