Els veïns del carrer de Valladolid ja tenien els guarniments a punt des d'aquest matí, però els arbres els han fet la guitza. "Estem netegant una mica perquè el vent ens ha portat totes les fulles del barri cap aquí". Tot i que els falten els últims retocs, també llueix ja l'escenari de la 'Guerra de les Galàxies' que ambienta Alcolea de Dalt, on ja han vist algun membre del jurat passejant-s'hi. "Ens trobaran aquí acabant els detalls. Queden alguns vestits i alguns detalls més". De la trentena d'activitats que han organitzat, ens en destaquen l'homenatge a la gent gran que han programat per a aquest dimecres. Però, és clar, aquí i a tots els altres carrers també hi haurà espai per als més petits amb tallers i animació infantil. I a Alcolea de Baix, què ens en diuen? "El nostre carrer la paella s'emporta la palma". Els àpats populars i també els concerts i actuacions, com les que hi haurà al carrer de Galileu, són un clàssic de les festes. "Aquest any hem fet una nit de salsa amb uns nois del barri i una nit de jazz". I mentre els 17 carrers guarnits programen activitats de petit format per a tots els gustos, al Parc de l'Espanya Industrial s'hi fan els actes unitaris. Per exemple, la Festa d'Aigües, amb jocs per a tota la família, es farà aquest dimarts. Per aquí també passarà el Correfoc de dissabte vinent i hi actuarà Brams, entre altres grups musicals.

Cada entitat, plaça o carrer que guarneix un espai té un programa d’activitats associades, així que durant aquests vuit dies —de diumenge a diumenge— no hi faltaran els dinars de germanor, les ballades de sardanes, la música als carrers ni tampoc els concursos, siguin de truites o de paelles.

Els actes unitaris de la Festa Major de Sants comencen aquest dissabte a la tarda amb la cercavila de festa major en què participen els Geganters de Sants, la Banda del Triangle de Sants, els Tabalers i els Castellers de Sants. Aquest acte donarà el tret de sortida a les festes. Tot seguit, a les 20 h, Merche Mar pronunciarà el pregó de la festa al Parc de l’Espanya Industrial. Mar és la vedet de referència d’El Molino: hi treballava abans que el tanquessin el 1997 i hi era també quan el van reobrir el 2010.

Dilluns serà el torn del lliurament de premis del Concurs de Guarniments de Carrers. L’entrega serà a les 20 h i aquest any els carrers tindran l’opció de dos premis nous, un per al millor sostre i l’altre al detall artístic. Dissabte 27 serà quan s’entreguin els premis decidits per votació popular als millors carrers. Un acte que organitza Sants 3 Ràdio amb la col·laboració de Núria Feliu.

Dimarts i dimecres, festa grossa

El dia fort d’activitats unitàries serà dimarts al Parc de l’Espanya Industrial. Els actes començaran amb la Festa d’Aigües, en què els més petits podran gaudir de jocs amb aigua per a tota la família. A continuació, hi haurà tallers infantils en els quals els Mossos d’Esquarda o les ambulàncies faran exhibicions per als més petits de les seves feines, ensenyant des de tècniques de primers auxilis fins a prevenció.

A la tarda es reprendran les activitats infantils, en les quals s’explicaran contes inclusius, hi haurà un acte d’animació amb La Tresca i la Verdesca, i tota la família podrà crear bombolles de sabó gegants. A la nit de concerts al Parc de l’Espanya Industrial, a partir de les 21 h, tocarà el grup de Sants Ojo de Buen Cubero i, posteriorment, Brams, amb la seva música reivindicativa.

Dimecres és dia per homenatjar Sant Bartomeu, patró de la vila, amb una ofrena floral per part de les comissions de festes dels carrers, els Castellers de Sants i els veïns. Els castellers retran el seuhomenatge particular al sant fent un pilar a l’església de Santa Maria. Després de l’ofrena, tothom podrà gaudir d’un aperitiu mariner al Mercat de Sants.

Dijous, 25 d’agost, hi haurà una trobada de les colles de diables, tabalers i bastoners de Sants en el marc de la festa major alternativa. Les activitats de cultura popular es reprendran dissabte 27 amb la Diada Castellera. Els Castellers de Sants faran el seu pilar caminant, que farà el camí entre la plaça de Bonet i Muixí i la seu de la colla, Cal Borinot. Per acabar la jornada, les colles de Guspires de Sants, els Socarrimats de l’Infern i els Diables de Sants protagonitzaran el correfoc infantil i posteriorment el d’adults.

La cloenda de la festa serà diumenge a les 22 h amb el Piromusical al Parc de l’Espanya Industrial.

La festa major alternativa ha estat organitzada un any més per l’Assemblea de Barri de Sants, el punt de trobada dels moviments socials del barri. Aquest any giren al voltant de les fronteres i la llibertat de moviment, i hi haurà diverses activitats durant el dia relacionades amb aquest i altres temes.