Aquest castell d'estil francès integrat en el Campus Mundet de la Universitat de Barcelona és un edifici amb una història poc coneguda. El Palau de les Heures va ser la residència del president de la Generalitat, Lluís Companys, durant la Guerra Civil. Per això, té un refugi antiaeri al subterrani. NAYRA LLONCH, Grup de Recerca de Turisme, Cultura i Territori CETT "Aquest refugi es comença a fer al poc temps d'instal·lar-s'hi el president Companys, de fet s'hi instal·la l'abril del 38 i pararan de construir-lo no arribarà ni a un any amb l'entrada de les tropes franquistes." Va ser construït a finals del segle XIX pels Gallart, uns industrials catalans que havien fet fortuna a Puerto Rico. Van haver de marxar durant el conflicte perquè eren col·laboracionistes del general Franco. Fins a tal punt que quan es van assabentar que la Generalitat havia ocupat el palau per refugiar-hi Companys, van facilitar una imatge aèria i la situació exacta de la finca a l'exèrcit franquista perquè la bombardegés. NAYRA LLONCH, Grup de Recerca de Turisme, Cultura i Territori CETT "Escriu una carta i la envia al cap de l'aviació de les tropes franquistes i en aquesta carta li explica que és la residència d'en Companys i li dóna permís i gairebé li prega que la bombardegi directament." L'atac no es va produir i van recuperar el patrimoni per cedir-lo perquè s'hi allotgés l'alcalde de Barcelona designat pel règim, Miguel Mateu. Si l'edifici ha acollit personatges il·lustres, els jardins van ser concebuts per ser uns dels més espectaculars de la ciutat. NAYRA LLONCH, Grup de Recerca de Turisme, Cultura i Territori CETT "El jardí diuen que el fa competint amb el laberint d'Horta, és un altre estil però el fa amb aquesta idea de competir amb aquesta altra finca, aquest altre palau." Els detalls del conjunt patrimonial són diversos. Trobem, per exemple, la terracota, una al·legoria a les heures que dóna nom al palau, o aquesta petita torre de guaita que permet tenir unes vistes privilegiades des del peu de la serra de Collserola.

Actualment està integrat en el Campus Mundet de la Universitat de Barcelona però aquest “chateau” francès amaga una història curiosa de la Guerra Civil al darrere.Va ser construït l’any 1884 per la família Gallart, uns empresaris catalans que van fer fortuna a Puerto Rico i que van donar suport al general Franco durant el conflicte.

Quan van abandonar-lo un cop va esclatar la guerra, la Generalitat va requisar l’edifici i el va utilitzar com a residència secreta del president Lluís Companys. Tot i això, el propietari del palau, Josep Gallart i Folch, explica a les seves memòries que va fer arribar una foto aèria de la finca a l’aviació franquista perquè la bombardegés. Finalment l’atac no es va produir però les tropes republicanes ja havien construït un refugi antiaeri per protegir el president.