Són estudiants de l’Institut Jaume Balmes i van començar a investigar la seva història el novembre passat. Amb l’ajuda d’una professora, van descobrir que el centre no sempre ha estat al carrer de Pau Claris. BRUNO TEJEDO, alumne de l’Institut Jaume Balmes “Va començar el 1845 al convent del Carme i d’allà va passar per bastants llocs, per tres llocs, i va acabar el 1942 aquí, a la seu actual que és el carrer Pau Claris, 121.” En aquest mapa virtual, en què hi ha tota mena d’informació i fotografies, els tres alumnes han recollit les seus i subseus que va tenir l’institut al llarg dels seus 170 anys d’història. Una d’aquestes va ser dissenyada per Domènech i Montaner. MAX REI, alumne de l’Institut Jaume Balmes “Va proposar un projecte que agafava els Ensenyaments, que era un edifici que ocupava dos illes i una mica més d’un altres i al final no es va arribar a fer.” El projecte, que ja està finalitzat, es presentarà a tota l’escola el proper 17 de febrer. TOMÀS MALAVIA, estudiant de 4rt ESO “M’ha agradat perquè he pogut veure el contrast de com passa el temps i la diferència dels edificis, com canvia tot.” KARMEN MONTANÉ, professora de l’Institut Jaume Balmes “Com metodologia de treball és molt bona perquè els fa reflexionar a l’hora de fer els textos partint de les fons, no ve res predeterminat, partim de les fonts per arribar a un objectiu.” I un darrer exemple de la història d’aquest institut. Aquesta vitrina, ha estat des de 1862, a totes les seus del Jaume Balmes. I, actualment, ocupa un lloc d’honor a la biblioteca.

Bruno Tejedo, Max Rei i Tomàs Malavia són els tres alumnes de l’Institut Jaume Balmes que han decidit recollir la història d’aquest centre educatiu. Amb el suport de la Karmen Montané, professora i bibliotecària del centre, han treballat des del mes de novembre per crear un mapa virtual en què apareguin tots els edificis de Barcelona que han servit de seu i subseu d’aquest centre educatiu, la història del qual es remunta a l’any 1845.

La primera seu de l’institut va ser el convent dels Carmelites calçats, al carrer del Carme. Pocs anys després, i a causa del gran nombre d’alumnes i de l’ampliació dels estudis impartits, es van fer subseus a la Universitat de Barcelona o a l’Escola Industrial, entre d’altres.  Altres edificis que han acollit l’institut han estat el pavelló Josep Carner o el Palau Montaner, però fins l’any 1942 no es va ubicar al carrer de Pau Claris, on és actualment.