L'entrega de banderes a les colles participants i el pregó de la cantant Lucrècia han marcat l'inici del seguici. Enguany, amb l'estrena de l'Escola Bressol Municipal els Tres Tombs. PILAR VEGA, directora de l'Escola Bressol Municipal Els Tres Tombs "És el primer any que la federació ha pensat a fer un banderer infantil i com que la nostra escola porta el nom de la festa doncs van pensar en nosaltres i ens va fer moltíssima il·lusió". Els nens són, precisament, dels que més gaudeixen aquesta celebració. I molts ja vénen de casa amb l'estratègia planificada per arreplegar caramels. La tradició mana que els carros facin tres voltes al circuit però a Barcelona es fa una adaptació per no col·lapsar la ciutat. Després de 190 anys, l'esperit original continua present. JORDI JOAN ALSINA, president de la Federació dels Tres Tombs "Era una festa en la qual es donaven tres voltes, per la salut de l'animal, perquè no manqués la feina i perquè no hi hagués mals averanys. Quan hi havia una guerra, primer s'enduien els cavalls i després els homes." A meitat del recorregut, el mossèn ha tingut feina a beneir totes les mascotes. I per acabar el seguici, uns que no fallen. Els equips de neteja s'encarreguen de fer desaparèixer els rastres de la festa.

Es tracta de l’edició 191 dels Tres Tombs de Sant Antoni, una festa molt antiga que, des de 2007, organitza la Federació Tres Tombs Sant Antoni de Barcelona. L’esdeveniment ha arrencat oficialment a les 10.45 h amb la lectura del pregó a càrrec de la cantant Lucrecia. Seguidament, s’ha fet el lliurament de banderes als participants i a les 11 h ha arrencat la cavalcada.

Hi han participat un gran número de carrosses, entre la del RCD Espanyol, amb mascota inclosa.

El recorregut ha començat al carrer de Calàbria i ha continuat per Floridablanca, passant per la plaça de la Universitat i la Rambla, en sentit ascendent i descendent, fins a arribar a la plaça de Sant Jaume. Com sempre, el seguici ha provocat talls de trànsit i algunes parades d’autobús han quedat anul·lades. Tal com informava TMB al matí, les restriccions de la circulació s’han allargat fins les 14 h.

Durant la cavalcada, també s’ha fet una parada davant l’església Escolàpies per beneir els animals de companyia. Aquest és un dels punts àlgids del seguici i que molts veïns esperen amb il·lusió. Segons mana la tradició, el mossèn beneeix els animals per protegir-los de malalties durant tot l’any. De fet, la d’avui és la segona benedicció d’animals que es fa en el marc de la Festa Major de Sant Antoni, perquè el mossèn ja ho va fer també diumenge passat, dia de Sant Antoni Abat. A la benedicció les famílies han portat gossos i conills, entre d’altres animals.

Els Tres Tombs se celebrava antigament coincidint amb el dia de Sant Antoni Abat per honorar els gremis de carreters, cotxers, traginers i llogaters de mules, tots ells, el transport de mercaderies de l’època. Fins als anys 30 del segle XIX, aquests gremis eren els encarregats de la desfilada a Barcelona, però més endavant van ser tots els veïns els que van heretar la celebració.

El 2007, però, diverses entitats de Sant Antoni es van fer càrrec dels Tres Tombs perquè deien que la tradició ja no lluïa a causa dels problemes econòmics i d’organització. Així va sorgir la Federació Tres Tombs Sant Antoni de Barcelona, que aplega quatre entitats: la Germandat de Sant Antoni Abat de Barcelona, L’Arca de Noe, l’Associació de Veïns del barri de Sant Antoni i Sant Antoni Comerç.

La federació va recuperar la formació tradicional de muntadors dels Tres Tombs, que es composa per un capità de colla, un abanderat amb la bandera de la Germandat i dos cordonistes, un abanderat amb la bandera de Santa Eulàlia i altres dos cordonistes, i la resta de seguici de 17 muntadors i els carruatges.