Amb només 13 anys, el fotoperiodista Kim Manresa va començar a documentar de manera gràfica com era el Nou Barris dels anys 70. KIM MANRESA, fotoperiodista “Els meus pares em van regalar una càmera i vaig començar a fer fotografies aquí al barri i era una època que era mobilitzacions i que es demanava llibertats per a tot. Millores socials, hospitals, carrers pavimentats, guarderies.. tot. Llavors jo sortia de classe, del col•legi, i anava amb la càmera, perquè era una càmera petita i quan sortia sempre hi havia manifestacions.” Una mostra a la marquesina de la via Júlia recull la memòria històrica dels barris en una dècada molt marcada per l’activisme veïnal. ANDRÉS NAYA, coordinadora de l’AV NouBarris “Estaba siempre en primera línea, nos acompañaba a todos los lados. Él sabe lo que es subirse a una farola en la plaza de Sant Jaume para hacer una buena fotografía de una buena concentración y que, joven y con poco dinero, se le cayera la cámara y se le rompiera en mil pedazos.” Els mateixos veïns van fer una col•lecta per comprar una càmera al jove fotògraf. Kim Manresa recorda sobretot la solidaritat i amistat entre els veïns, que sempre el van ajudar. KIM MANRESA, fotoperiodista “La policia m’estava perseguint a mi, llavors un veí va obrir la porta de la porteria i vaig entrar corrents a la porteria i la policia allà pegant per entrar, i jo pujant les escales i tal. O sigui que qualsevol cosa que hi havia, sempre tots els veïns sempre m’ajudaven en tot.” 44 anys més tard, les fotografies del Kim Manresa recorden també escenes quotidianes com, per exemple, la vida als safarejos de les ja desaparegudes Cases del Governador. Unes imatges que han estat seleccionades entre les més de 2.000 fotografies que Kim Manresa conserva d’aquella època.

L’exposició ‘Kim Manresa. Fotografies.  NouBarris 1970 – 1980’ reivindica i dóna visibilitat a l’obra d’aquest fotoperiodista, fill de NouBarris, i a la seva relació amb el districte. Manresa va néixer l’any 1961 a Nou Barris i amb només 13 anys va començar a fotografiar els diferents barris del districte i les lluites veïnals. Ho va fer sempre en primera línia, amb una càmera que li van regalar els seus pares. El periodista i escriptor Josep Maria Huertas Claveria va començar, en aquella època, a comprar les fotos de Kim Manresa per il·lustrar alguns dels seus articles i llibres. Un fet que va motivar Manresa a dedicar-se professionalment a la fotografia. Després de més de quaranta anys de professió, Kim Manresa està considerat com un dels grans fotògrafs europeus, exposant arreu del món i guardonat en diverses ocasions amb el premi Fotopress, entre d’altres reconeixements internacionals.

L’exposició que es podrà veure durant tot el juliol i l’agost  a la marquesina de la Via Júlia repassa gràficament una dècada d’història de Nou Barris (entre 1970 i 1980) en unes 40 fotografies emmarcades als diferents barris. Aquestes imatges pertanyen a uns anys d’intens activisme veïnal i d’incomptables manifestacions per aconseguir millores socials. Però, al mateix temps, ens acosten a moltes escenes quotidianes, com per exemple la vida als safarejos de les ja desaparegudes Cases del Governador. També ensenyen les diferents obres que han anat modificant la morfologia del districte. La selecció de les imatges de la mostra, triades entre un fons de més de 2.000 fotografies, ha anat a càrrec d’Andrés Naya, líder veïnal de Nou Barris, i el mateix Kim Manresa. L’exposició ha estat impulsada des de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de NouBarris, entitat que ha volgut reconéixer el treball d’aquest fotògraf però sobretot veí del districte.