Aquesta ciutat de cartó no té barreres arquitectòniques i té poc trànsit. Així s’imaginen un barri millor per a les persones amb discapacitat els alumnes de l’Escola Josep Maria Jujol i el Patronat Domènech. GABRIEL VENTOSA, alumne de l’Escola josep Maria Jujol “Estàvem creant un barri, perquè tota la gent que tingués una discapacitat pogués estar còmode.” Tristor, alegria o fàstic són algunes de les emocions que s’havien d’identificar en un dels tallers que s’han organitzat amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Avui els usuaris de les entitats de Gràcia han fet de monitors i han explicat algunes de les activitats que fan en els seus centres. INMA HERNÁNDEZ, usuària del Centre Eneida “Jo estic en un nivell que no sóc ni normal ni no normal, per mi no trobàvem res i ara hi ha moltes coses.” BEATRIZ PÉREZ, coordinadora del Centre Eneida “Les famílies tenen 70, 80 anys i han viscut el que era no poder sortir al carrer amb els seus fills i ara es troben en una situació totalment diferent, poden anar a museus, tenen esplais.” Tot i que la situació ha millorat, asseguren que queda molt per fer i han aprofitat per reivindicar l’eliminació dels prejudicis. ALEXIS PUIG, usuari de Salut Mental Gràcia “Desgraciadament encara hi ha l’estigma i l’estereotip.” NÚRIA VALERO, tècnica en discapacitat del districte de Gràcia “Dir que una persona té malatia mental moltes vegades s’identifica que pot representar un risc cap a la societat.” Des de les entitats es continua treballant per trencar els estereotips, tenir accés al món laboral o millorar els serveis per a les persones amb discapacitat.

Els alumnes de l’Escola Josep Maria Jujol i l’Escola Patronat Domènech han participat en les activitats que s’han organitzat a la plaça de la Vila de Gràcia. Els usuaris dels centres que treballen amb persones amb discapacitat al districte han fet de monitors. Nexe Fundació, Salut Mental Gràcia, ARAPDIS, ACIDH, CO Eneida i Fundació Joia han participat en aquesta jornada també reivindicativa. “L’estigma és una visió empobrida de nosaltres, no ens defineix com a individus”, aquest és un dels punts del manifest que han presentat les entitats de Gràcia. D’aquesta manera, han demanat l’eliminació dels prejudicis i els estereotips.

Al districte de Gràcia hi ha una trentena d’entitats que treballen amb les persones amb discapacitat. A través de tallers han donat a conèixer algunes situacions com les barreres arquitectòniques de la ciutat, com es viuen les emocions o les activitats que es fan als diferents centres. Les entitats creuen que la situació d’aquest col·lectiu ha millorat, ja que cada vegada, hi ha més possibilitats pel que fa al temps de lleure, per exemple, anar a esplais o visitar centres culturals. Tot i això, asseguren que queda molta feina a fer, sobretot en l’àmbit laboral. Poder gaudir de la cultura i l’oci expliquen que és un progrés cap al camí de la normalització i la inclusió. La tasca, però, continua. Els estigmes, el món laboral i els serveis per a les persones amb discapacitat continuen sent les reivindicacions d’aquest col·lectiu.