Fa vuit metres de diàmetre i s'ha fet realitat en només un cap de setmana. Es tracta d'un hort mandala. Un tipus de plantació circular originària de l'Índia, on segons la filosofia hindú, facilita la circulació de l'energia. És el nou projecte de la cooperativa Can Pujades. HENK HOBBELINK, cooperativa Can Pujades “És basicamente una forma de hacer huerto sin tocar la tierra”. “De momento estamos aquí trayendo mucha paja, hojas del bosque, hemos puesto debajo estiércol y aquí vamos a poner más capas. Esto va a subir medio metro. A través de la paja plantamos lo que queramos plantar, justamente la paja y el estiércol se van fermentando y van alimentando las plantas.” Aquesta tècnica té el nom de permacultura. Un sistema que aconsegueix una terra molt fèrtil i que afavoreix la retenció de l'aigua. HENK HOBBELINK, cooperativa Can Pujades “Aquí está el centro de la mandala. Este espacio central lo estamos pensando para plantar un árbol con mucha flor, con mucho color y también flores.” D'aquest hort se'n poden beneficiar les 50 famílies que formen part de la cooperativa Can Pujades. Els nens també tindran el seu propi espai. CLAUDIA YAGÜE, cooperativa Can Pujades “S'ha muntat perquè ells puguin plantar, tenir un tros on puguin participar lliurement, desenvolupant la seva creativitat... I aquí ells poden escollir què plantar i com fer-ho.” Ara, la gent de la cooperativa, que acudeix voluntàriament a l'hort cada cap de setmana, haurà d’esperar fins al mes de juny per veure com el mandala s’omple de colors.

L’hort mandala de la cooperativa Can Pujades encara és una figura circular delimitada per pedres i plena de fems, fullaraca i terra, però en uns mesos es convertirà en un hort ple de colors. Al centre, on l’estètica té un paper especial, han pensat plantar-hi un arbre amb molta flor. A la resta de bancals del voltant tindran cabuda hortalisses i plantes medicinals.

Aquest tipus de plantació, de les quals no n’hi ha gaires a Barcelona, es cultivarà amb la tècnica de la permacultura. Henk Hobbelink, membre de la cooperativa, explica que per a aquest tipus de conreu se segueix una filosofia de “fer un hort sense tocar pràcticament la terra”. Hobbelink detalla que s’aniran dipositant capes de fulles, fems i palla fins a tenir un coixí de mig metre. Després, es deixarà descansar la terra perquè els microorganismes preparin el terreny.

Fins ara, el col·lectiu Can Pujades tenia un hort lineal on cultivava bàsicament hortalisses i productes de la terra, però fa unes setmanes van decidir que podien provar aquest tipus de plantació que s’ha fet popular arreu del món.

Al col·lectiu hi participen 50 famílies que regularment visiten l’espai de cultiu de la cooperativa. En aquest nou projecte en què uns van aprenent d’altres, els més petits també hi tindran el seu espai. “S’ha muntat perquè ells puguin plantar, tenir un tros on puguin participar-hi lliurement desenvolupant la seva creativitat. Aquí ells poden escollir què plantar i com fer-ho, col·laborar entre tots els nens”, comenta Claudia Yagüe, membre de la cooperativa.