Enguany betevé està d’aniversari, fa 25 anys que va iniciar les emissions. Amb motiu d’aquesta efemèride, hem volgut recordar com ha canviat l’ecosistema casteller de la ciutat en aquest quart de segle amb dos representats de les dues colles de la ciutat que ja existien quan va néixer la televisió pública de Barcelona: Òscar Montserrat, dels Castellers de Barcelona, i Miquel Botella, dels Castellers de Sants.

Com recordes la temporada castellera del 1994?

Òscar Montserrat explica que l’any 1994 va tornar a la colla després de tres anys sense fer castells. “Vaig deixar la colla fent de dosos i quan vaig tornar ja no ho podia fer”, recorda. 25 anys després, ha ocupat diverses posicions tant a la pinya i al tronc com als equips tècnics i de junta de la colla.

El 1994, els Castellers de Sants feien els primers passos. Miquel Botella, un dels fundadors de la colla, assegura que quan van fer la primera crida al barri, el 1993, els va sorprendre la bona acollida i afegeix que “en aquells moments ja es palpava en l’ambient que els castells eren un tipus d’associació que era atractiva”.

De dues a vuit colles en 25 anys

El 1994, a Barcelona només hi havia dues colles castelleres però aquest 2019 hem vist vuit formacions a les places de la ciutat: els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sants, els Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers del Poble Sec, els Castellers de la Sagrada Família, la Jove de Barcelona, els Castellers de Sarrià i la Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample. Òscar Montserrat i Miquel Botella coincideixen que s’ha demostrat que la ciutat pot acollir aquest nombre de colles.

Els castells més emocionants

Miquel Botella recorda amb emoció el pilar caminant amb què els Castellers de Sants van entrar a la plaça de Bonet i Muixí en la seva presentació al barri. “Estava tan nerviós que pensava que cauria segur. No he tingut mai un nivell de palpitacions tan potent com aquell”, afirma.

Òscar Montserrat destaca algunes de les fites assolides pels Castellers de Barcelona en aquests 25 anys, com el primer 4d9f, el primer 5d8 i el primer 9d8. Però també subratlla que la plaça de Sant Jaume ha viscut grans moments de totes les colles de la ciutat. Botella afegeix que quan una colla fa un pas endavant, ja sigui amb un castell de set pisos, de nou o un gamma extra, l’emoció és la mateixa. “Jo crec que això és la força dels castells”, conclou.