examen anglès selectivitat 2022

Milers d’estudiants de tot Catalunya afronten aquets mes de juny als exàmens de selectivitat 2023. I per estar preparats per a un repte personal tan important com aquest i fer-ho de manera òptima cal estar en plena forma física. I això inclou també una alimentació saludable: evitar aliments pesats, àpats copiosos i digestions massa lentes, que poden produir somnolència. Per exemple, la sensació habitual després de menjar un gran plat de pasta o arròs o una gran quantitat de carn o peix.

La portaveu del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CoDiNuCat), Mercè Gonzalo, lamenta que “sempre s’acaba parlant de productes miraculosos i és important dir que no n’hi ha”. Partint d’aquesta premissa, Gonzalo posa el focus en la propensió d’alguns adolescents i joves a abusar de les begudes estimulants en moments puntuals com la selectivitat.

Aigua, sí; begudes energètiques, no

“Una bona hidratació ha de consistir a beure aigua”, assenyala la portaveu del CoDiNuCat, “però només quan tenim set, no ens hem de forçar a beure”. Mercè Gonzalo avisa que les begudes energètiques —que contenen una gran quantitat de sucres poc saludables i estimulants— no són adequades per a l’estudi, “perquè poden sobreestimular i també provoquen que la glucosa a la sang pugi i baixi. I això pot generar gana, marejos i sensacions desagradables”. Com a alternativa, Gonzalo recomana als estudiants que prenguin te o si no cafè. “Fins a tres al dia, en principi, no hi ha cap problema”, aclareix, “i els pot anar bé per no tenir son i mantenir la concentració per estudiar”.

D’altra banda, l’experta en nutrició també aconsella no fer experiments en dies tan importants. “Sempre recomano no menjar aquell plat de cuina exòtica que mai no has provat i que pot ser picant o provocar malestar físic”.

El menú recomanat

L’experta en nutrició proposa un possible menú adequat per als dies previs a la selectivitat i per als dies de les proves. De fet, podria ser un menú “per estar bé cada dia i no només en un moment puntual”, aclareix. La premissa principal ha de ser repartir bé els àpats durant el dia. És a dir, menjar sovint però de manera poc abundant.

  • Esmorzar: unes llesques de pa integral amb rodanxes de tomàquet amanit, una fruita i una beguda vegetal o llet o formatge fresc
  • Mig matí: fruita, fruita seca, iogurt
  • Dinar: una amanida de llegums ben completa amb cigrons, pebrot, tomàquet, fruita seca, blat de moro i canonges i una fruita de postres
  • Mitja tarda: fruita, fruita seca, iogurt
  • Sopar: crema freda de verdures (de carabassó, de pastanaga, de carabassa…), una truita o un filet de peix i una llesca de pa

Segons Gonzalo, “no serien imprescindibles la carn o el peix”, ja que amb ingredients com els llegums, els cereals, la fruita seca i l’ou ja aportem proteïnes suficients a l’organisme.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a