Arròs Parellada, brandada de bacallà, cap i pota, pastís sara o xocolata amb oli i sal. Són plats més que típics de la nostra gastronomia que el xef Jordi Vilà ha decidit recrear per elaborar un menú d’aniversari per al bar Velódromo. L’ocasió bé s’ho mereix. El mític bar del carrer de Muntaner celebra 90 anys i Vilà ha dissenyat una proposta gastronòmica que ressegueix nou dècades d’història a Barcelona amb nou plats.

Són plats que es podran degustar fora de carta des de l’1 de desembre fins a l’estiu. Un exemple n’és la pilota amb salsa de bolets i picada, el plat amb què Vilà recorda la dècada dels anys 40, o les ostres a la ravigote, que recorden les que hi va haver a l’Exposició Internacional del 1929.

La història del bar Velódromo va arrencar el 1933 i va encetar una nova era a partir de l’any 2000, any en què Moritz Barcelona va adquirir l’històric cafè literari que estava a punt de perdre’s després de la jubilació dels propietaris. La firma cervesera va voler respectar-li la trajectòria i conservar-ne mobiliari i estil, però va va donar impuls a la proposta gastronòmica sota la batuta de Vilà, que per als 90 anys presenta una versió del mític arròs Parellada.

La dècada dels 50 es commemora amb tot un homenatge als cuiners italians i una versió de la lasanya Rossini.

La dècada següent rememora el sandvitx per excel·lència, el biquini trufat, però reconvertit en una croqueta que a la carta rep el nom de crokini.

La cuina del Velódromo està oberta els 365 dies de l’any. Des de ben d’hora al matí fins a la matinada. Els caps de setmana els primers a entrar al local són els joves que surten de les discoteques de la zona, que acostumen a esperar que obrin fent cua a la porta.

Ells són els primers a consumir ous estrellats i altres esmorzars de forquilla. I, si parlem d’esmorzar de forquilla, un plat que no hi pot faltar és el cap i pota, que al menú d’aniversari rememora la dècada dels 70.

La primera etapa del Velódromo es va caracteritzar per les tertúlies literàries i les reunions polítiques. Durant els anys 80 i 90 es va convertir més en un bar de copes. Vilà recorre la dècada dels 90 i dels Jocs Olímpics amb una proposta de brandada de bacallà a la llauna.

Entrar dins el bar Velódromo és fer un viatge per la història de la ciutat amb un mobiliari, una escala i una barra que s’han mantingut intactes des dels anys 30. El mateix passa amb el billar que també és l’original.

El viatge gastronòmic arriba a les postres amb una versió del pastís sara, que Vilà titula La mona, per a la primera dècada dels 2000.

I l’últim plat és el pa amb xocolata, oli i sal que ret homenatge a la tradició xocolatera de la nostra ciutat.

La commemoració dels 90 anys culminarà amb una festa l’estiu vinent al passatge de Lluís Pellicer i l’elaboració d’una cervesa sense filtrar dedicada al Velódromo.