SObres Mestres és el projecte gastronòmic antimalbaratament que s’ha instal·lat des del setembre al cafè de La Lleialtat Santsenca. Es tracta d’una iniciativa culinària basada en l’elaboració de plats i begudes a partir de productes frescos i de proximitat en perfecte estat que han estat descartats per grans cadenes alimentàries i altres establiments perquè no compleixen els estàndards de mida, forma o per acumulació d’excedents.

Un projecte sostenible a base de productes “lletjos” però nutritius i gustosos

Els plats del projecte gastronòmic es basen en receptes del món d’inspiració vegetariana. Les integrants del projecte són la Nikoletta Theodoridi, una consultora d’il·luminació i activista medi ambiental i alimentària nascuda a Grècia, i la Columba Zabala, gestora cultural i cuinera i especialista en art-educació originària de Mèxic.

La Nikoletta i la Columba encapçalen el laboratori culinari antimalbaratament nascut el 2017 i que fins fa unes setmanes se centrava en l’elaboració de menús per encàrrec. Des de fa unes setmanes, però, gestionen el cafè de La Lleialtat Santsenca i ofereixen una carta de platets i begudes basada també en la cuina antimalbaratament amb receptes del món, en especial de Grècia i Mèxic. La seva especialitat són les aigües fresques, els sucs de fruita o les kombutxa, entre d’altres.

Un cafè espai de trobada i de foment de les relacions socials

SObres Mestres ha estat la proposta escollida per La Lleieltat Santsenca per oferir el servei de cafeteria a l’equipament com a mínim durant dos anys. El laboratori gastronòmic s’adequa a la perfecció amb el tarannà del centre comunitari santsenc que promou el consum responsable i difon la gastronomia des d’un punt de vista cultural.

El cafè de La Lleieltat Santsenca està ubicat al vestíbul, i és el principal punt de trobada i relació social de l’equipament. És un espai de benvinguda i tertúlia obert a tot el veïnat que s’inspira en els antics cafès dels ateneus i cooperatives d’arreu de Catalunya. Un dels serveis que ofereix el projecte culinari és una font d’aigua amb gas d’ús per als usuaris de l’equipament.