Sistema de competició de la Copa Amèrica Vela
Foto: Americas Cup

La ciutat de Barcelona acollirà la 37a edició de la Copa Amèrica de vela. Així ho va decidir l’Emirates Team New Zealand, l’equip guanyador de l’última edició de la competició que es va celebrar el 2021 a Auckland (Nova Zelanda). A la final només hi arribaran els neozelandesos i un dels cinc aspirants que ja treballen des de fa temps a la ciutat. Aquest és el sistema de competició per decidir-ne el finalista.

Els equips que participen en la Copa Amèrica de Vela 2024

Seran cinc equips els que lluitaran per aconseguir la Gerra de les Cent Guinees, que des de l’edició anterior té l’Emirates Team New Zealand. Aquests equips són l’Ineos Team Britannia (la Gran Bretanya), l’Alinghi Red Bull Racing (Suïssa), el Luna Rossa Prada Pirelli Team (Itàlia), el New York Yacht Club American Magic (els Estats Units) i el K-Challenge (França).

Les tres regates preliminars que no eliminen cap equip

Els sis equips disputaran tres regates preliminars abans de la final de la Copa Amèrica, les dues primeres amb iots AC40 i l’última, ja a Barcelona, amb els de competició, els AC75. Totes tres tenen com a objectiu que els equips humans arribin en les millors condicions a les Challenger Series (les regates finals que decideixen l’equip que lluitarà contra l’Emirates per la Copa Amèrica). Per tant, cap és decisiva a l’hora d’eliminar els quatre equips que opten a disputar la gran final.

La primera de les regates preliminars es farà del 14 al 17 de setembre del 2023 a Vilanova i la Geltrú, amb un dia d’entrenaments i tres de competició. Serà amb els vaixells AC40 i com a novetat hi haurà l’exhibició prèvia d’un centenar de patins a vela. Tots els vaixells són iguals i, per tant, els equips humans seran els que poden marcar les diferències.

La segona es disputarà a Jidda (l’Aràbia Saudita) entre el 30 de novembre i el 3 de desembre del 2023 i la tercera ja tindrà lloc a Barcelona, l’agost del 2024. Les dues primeres regates preliminars serviran als enginyers per prendre decisions que després aplicaran als vaixells AC75, que sí que participaran en la tercera regata preliminar.

El sistema de classificació per a la final: les Challenger Series

Un cop disputades les tres regates preliminars, ja podem dir que la Copa Amèrica de vela arribarà al moment decisiu. Serà quan els cinc equips que volen lluitar contra l’Emirates s’ho jugaran tot per ser a la final.

Les Challenger Selection Series determinaran quin equip és l’aspirant d’enguany, així doncs, s’enfrontarà a l’Emirates Team New Zealand en la final de la Copa Amèrica 2024. Aquestes sèries es decidiran mitjançant una doble ronda d’anada i tornada, també anomenat “tots contra tots”. Cada equip competirà l’un contra l’altre en dues tongades, i els quatre millors són els que classificaran a les semifinals. El millor classificat per puntuació d’entre aquests quatre, escollirà l’oponent.

Sistema de les Challenger Selection Series de la Copa Amèrica de Vela Barcelona 2024

Les semifinals i la final es disputen al primer que aconsegueix set punts, és a dir, el primer que guanya set regates. El campió final d’entre els cinc equips és l’aspirant i el que s’enfrontarà a l’Emirates Team New Zealand en la final de la Copa Amèrica 2024. Aquesta final es disputarà en 13 regates i com les semifinals i la final de les Challenger Selection Series, el primer que arribi a set punts en serà el guanyador. La final començarà el 12 d’octubre del 2024.