Ibai Llanos

Ibai Llanos Garatea s’ha convertit en un fenomen mediàtic, en un ídol de masses. Milions de persones, majoritàriament joves, el segueixen a les xarxes socials, on acumula més de set milions de seguidors a Twitch i YouTube i més de cinc milions a Twitter. Els últims temps se l’ha relacionat molt amb els jugadors del Barça. Ha sopat amb Messi, fa negocis amb Piqué i juga a videojocs amb el Kun Agüero i amb Neymar. T’expliquem qui és Ibai Llanos i per què tot el que fa es converteix en or.

Inicis d’Ibai Llanos en el món dels videojocs

Ibai és “streamer”, youtuber, influencer i creador de continguts. Va néixer a Bilbao el 1995. Va començar la seva carrera retransmetent partides del videojoc League of Legends, també conegut com a LOL, que mou milions d’aficionats i jugadors arreu del món. Amb el seu amic Ander Cortés, es van presentar a un càsting i es van convertir en narradors de la Lliga de Videojocs Professionals o LVP, amb seu a Barcelona. Tenien tot just 19 anys i durant sis anys van narrar partides i participant en molts esdeveniments. Allà Ibai Llanos va començar a fer-se un nom en el món dels e-sports, els esports electrònics, i va anar guanyant seguidors a les xarxes socials. El seu estil informal, divertit i potent de narrar el va convertir en una referència en aquest àmbit.

El 2020, just abans que comencés la pandèmia del coronavirus, va deixar l’LVP i va fitxar com a creador de contingut per a G2 Esports, una de les empreses més importants del sector. És allà on ha explotat el fenomen Ibai Llanos.

Jugant a videojocs amb el Kun, Neymar i Courtois

L’empresa G2 Esports va posar a disposició d’Ibai i els seus companys una casa on viure tots i poder fer el contingut que vulguin. Vídeos per a YouTube, directes a Twitch o qualsevol cosa que se’ls acudís. Milions de seguidors d’arreu del món van començar a seguir aquest jove basc que produeix el contingut des de Barcelona.

I dins d’aquests milions de seguidors també hi ha futbolistes, que es passen el dia connectats a les xarxes socials i no són aliens als fenòmens que apareixen. Aquests futbolistes van començar a contactar amb Ibai per fer partides amb ell, i amb el boca orella van acabar jugant-hi moltíssim, per exemple, al joc Among Us, que va triomfar durant els confinaments per la covid-19.

Un d’ells és el Kun Agüero, que des de Manchester i mentre es recuperava d’una lesió que el va tenir apartat de l’equip durant diversos mesos, va entrar al món virtual, fent partides i directes en obert per als milers de seguidors que té. El Kun es va posar a jugar amb Ibai, i s’hi va afegir el central del City Aymerich Laporte, el porter del Reial Madrid Courtois i, fins i tot, durant uns dies, Neymar. Això va fer que milions de seguidors coneguessin Ibai Llanos i el va posar a les notícies dels mitjans tradicionals.

Sopar amb Leo Messi

Amb el Kun cada cop van tenir més bona relació, fins al punt que l’argentí ha visitat diverses vegades la casa del basc, han sopat i s’han trobat sovint des que Agüero ha fitxat pel Barça. És gràcies a aquesta relació amb el Kun van començar els contactes amb Leo Messi. El llavors crac del Barça no jugava a cap videojoc amb Ibai Llanos, i no participava tampos en cap xat públic, però l’acostament es va fer palès en les converses d’Ibai amb el Kun.

Tot culmina el dia que s’anuncia que Messi fitxa pel PSG. En el sopar de comiat del jugador de Barcelona, hi havia, entre d’altres, Jordi Alba, Sergio Busquets, el Kun Agüero i… Ibai Llanos, que hi va arribar dins del cotxe del Kun i va sortir fotografiat en totes les portades dels diaris digitals. Així explica Ibai com va anar la trobada amb Messi:

D’aquesta trobada amb Messi en va sortir una altra, el dia de la presentació amb el PSG. Ibai va ser dels pocs que va tenir una entrevista amb l’argentí al Parc dels Prínceps, fet que va obrir un debat dins del món del periodisme, ja que molts dels periodistes habituals dels mitjans clàssics no van poder-hi accedir. Aquesta va ser la trobada a París:

Negocis amb Gerard Piqué

En aquest punt Ibai s’ha convertit en una icona mundial, sobretot en els països castellanoparlants, com a Sud-amèrica. Milions de persones, sobretot joves, segueixen minut a minut què fa l'”streamer”, sobretot a Twitch. Les marques van boges per col·laborar amb ell, que promocioni els seus productes, ja que el seu públic és el públic del futur.

És llavors quan l’olfacte empresarial de Gerard Piqué apareix. Primer es va prodigar en converses a través de Twitch, en què explicaven anècdotes amb un to més informal que en les entrevistes als mitjans tradicionals. Unes converses que segueixen milers de persones. Piqué i Ibai es van conèixer i, a través de l’empresa del central del Barça, Kosmos, van començar a col·laborar en esdeveniments com la Copa Davis, la Copa Amèrica, o més recentment, emetent els partits del PSG pel canal de Twitch d’Ibai, una cosa històrica, ja que no s’havien emès en obert a través d’aquest canal.

Quants diners guanya Ibai Llanos?

No se sap del cert, perquè no té un sou públic, però ell mateix ha explicat en diverses ocasions que guanya molts diners. Ho reconeix perquè diu que ve d’una família humil, i que ara pot ajudar la seva família. En una entrevista amb Jordi Évole, Ibai va explicar que guanya només de Twitch uns 100.000 euros bruts mensuals, ja que té uns 40.000 subscriptors, que paguen cada mes cinc dòlars. La meitat se’ls queda Twitch, que és una empresa d’Amazon, i l’altra, ell. A banda d’aquesta plataforma, també guanya diners amb publicitat i altres esdeveniments en què participa.

Els valors d’Ibai Llanos: rebuig a bancs, cases d’apostes i a viure a Andorra

Tot i els diners que guanya, sempre ha dit que té els peus a terra i, de fet, ha rebutjat en múltiples ocasions fer publicitat de bancs, perquè desnonen gent de les seves cases, i de cases d’apostes, per la mala influència que tenen els joves. Ho explica en aquest clip, part de l’entrevista amb Jordi Évole:

També ha dit que a, diferència d’altres youtubers, ell no anirà a viure a Andorra, ja que creu que cal col·laborar pagant impostos i que els que més cobren més han de pagar a Hisenda.

Així va explicar Ibai Llanos els seus orígens en la mateixa entrevista amb Jordi Évole, del març del 2021 a La Sexta: