Les lesions són un dels principals maldecaps del Barça durant aquest principi de temporada. Els especialistes de Global Perfomance, una empresa de Barcelona que es dedica l’alt rendiment esportiu i a la preparació física en temes com la rehabilitació i la prevenció de les lesions, ens expliquen els principals motius que poden haver portat el Barça a acumular fins a sis jugadors a la infermeria.

L’aspecte mental actual del Barça

Les lesions són un fet habitual a l’esport, especialment al d’alta competició i, per tant, s’ha de conviure amb elles. Per la complexitat del futbol, esport en el qual hi ha pilota, contacte físic i rivals que no pots controlar, és un dels quals en el que més lesions s’acostumen a patir. Especialment a la part posterior de les cames, on les acceleracions i desacceleracions constants, així com els canvis de ritme, generen molta fatiga. Però més enllà d’això, un factor molt important és el mental i el Barça no passa pel seu millor moment. La pressió que es viu a un vestidor amb uns resultats i una imatge que no és la millor, genera un estrès als jugadors que repercuteix en la seva forma física. De la mateixa manera que sí un està més nerviós o neguitós, no descansa igual i el cos no es recupera igual de bé. Uns factors que poden desencadenar en lesions.

El canvi de sistema del Barça propicia l’aparició de lesions

Segons l’Albert Serra, director de Global Perfomance, està demostrat que un canvi de sistema en uns jugadors que en tenen molt interioritzat un altre, també és un factor que genera lesions. En el Barça, els laterals estan acostumats a un 4-3-3 on saben quan han de saltar a la pressió o quan replegar-se. El canvi al 5-3-2 del dia del Bayern al Camp Nou, va generar en aquests jugadors uns esforços extres i uns dubtes que amb el sistema habitual no haurien d’haver tingut. Aquesta és una de les possibles explicacions a la lesió de Jordi Alba. Un jugador que, a més a més, també va passar una mala nit, amb la consegüent baixada de les defenses i pitjor descans, que van afectar el seu bíceps femoral.

Poca rotació, més lesions

La manca de rotació provoca més esforços entre els jugadors disponibles. És un peix que es mossega la cua. A més jugadors lesionats, més han de forçar la resta i més possibilitats de caure lesionats. Com Pedri, un jugador que ha acumulat tants partits a les seves cames que la fatiga acumulada ha fet que el seu cos hagi dit prou.