Per cada ampolla de vi o de cava de la marca Vallformosa que es vengui a Gràcia, els Lluïsos de Gràcia s’emportaran entre un 10 i un 15 % de l’import. En això consisteix la campanya “#GràciaFaCistella” que acaba d’iniciar l’entitat gracienca amb l’objectiu de recaptar fons per reformar la pista de bàsquet. Per la seva mida, des de fa anys no compleix les normatives de la Federació Catalana de Bàsquet per jugar-hi les categories superiors i l’espai ha quedat obsolet.

Es parla de la reforma des de fa 15 anys, però el projecte arquitectònic no va ser aprovat per l’Ajuntament de Barcelona fins a l’any passat, després de diverses revisions i modificacions. Ara, però, falten els diners.

“No trobem complicitat de l’administració”

El projecte de reforma de la pista té un cost d’1,9 milions d’euros. Els Lluïsos de Gràcia fa anys que busquen la implicació de les administracions per fer front a aquesta despesa, però de moment, expliquen, no hi ha voluntat política. “Entenem que ha de ser un finançament compartit entre les administracions públiques i els recursos dels Lluïsos, però no trobem complicitats per part de l’administració i per això hem començat a buscar finançament privat“, explica Marta Buch, directora executiva dels Lluïsos de Gràcia.

Amb la campanya “#GràciaFaCistella” calculen que poden aconseguir entre 80.000 i 150.000 euros anuals, uns diners que els permetrien accedir a un crèdit amb una entitat bancària. La idea és repetir la campanya els anys que faci falta i anar-hi sumant altres empreses i serveis.

Algunes de les ampolles que es vendran a Gràcia per recaptar fons

Reforma integral de l’espai

A part d’augmentar la mida de la pista de bàsquet de 450 a 600 m², també es construiran vestidors nous annexos a la pista i es crearà un espai per al públic. El projecte també preveu aïllar tèrmicament i acústicament la pista, augmentar-hi la llum natural, retirar l’amiant de la coberta i col·locar-hi plaques solars. “Intentem que aquesta actuació aporti millores en molts altres àmbits. Tindrem una pista com toca però, a més a més, tindrem una millor accessibilitat a tota la casa, unes millors condicions de seguretat en l’evacuació antiincendis i millorarem les condicions del terrat”, explica Víctor Valls, un dels arquitectes encarregats de la futura reforma dels Lluïsos de Gràcia.

La reforma de la pista també inclou l’aïllament tèrmic i acústic, la retirada de l’amiant i la col·locació de plaques solars

Ampliar la pista per créixer com a entitat

Actualment, els Lluïsos de Gràcia tenen 300 jugadors de bàsquet i creuen que la nova pista farà créixer l’entitat perquè tenen llista d’espera en totes les edats. Actualment, dels 27 equips que hi ha, cinc no poden jugar els partits a casa. Es tracta dels quatre equips sèniors (masculí i femení) i el sots 21 masculí. “No tenir una pista amb les mides reglamentàries fa que molts dels partits que fem i dels entrenaments els haguem de fer fora de la pista de Lluïsos amb el que suposa a escala econòmica, però també en l’àmbit de desarrelament dels jugadors perquè per veure els millors de la casa hem d’anar a un altre camp”, lamenta Buch. L’objectiu de l’entitat és poder començar les obres l’any 2024.