La crisi del coronavirus i les restriccions que s’han imposat al món de l’esport estan passant factura a les entitats que es dediquen a la formació dels més menuts. Un exemple el trobem en el futbol base del Club Esportiu Europa, que ha perdut un 25 % de jugadors. Així ho ha explicat al programa ‘reset’, de betevé, la responsable de Relacions Institucionals i Futbol Femení de l’entitat, Núria Pi.
“On hem patit més és a nivell d’escola“, ha afirmat Pi, que ha qualificat d'”anecdòtiques” les altes de jugadors nous, mentre que ha xifrat en una quarta part la “reducció de criatures” del futbol formatiu del club. L’Europa té prop d’un miler d’esportistes, la meitat dels quals són federats i, l’altra, formen part de l’escola.
L’economia se’n ressent
La responsable de Relacions Institucionals del CE Europa ha admès que “l’economia i la tresoreria del club se’n ressent” perquè “hi ha una pèrdua de quotes i de taquillatge en el flux d’ingressos”. En canvi, Núria Pi lamenta que “les despeses dels cossos tècnics, les coordinacions i subministraments es mantenen” i que l’única ajuda que han rebut és “un diferiment del pagament de certs impostos” acordat amb l’Ajuntament de Barcelona i “poca cosa més”.
“Tot s’està destruint”
El cas de l’Europa confirma el que també denuncien des de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), que ha posat en marxa la campanya “Aviat no hi trobareu res”. El seu president, Gerard Esteva, ha sentenciat en declaracions a ‘reset’ que “tot s’està destruint” perquè “cada vegada que s’ha tancat l’activitat esportiva moltes entitats han anat perdent part dels seus esportistes“.
Tot s’està destruint perquè cada vegada que s’ha tancat l’activitat esportiva, les instal·lacions han perdut un 15 % dels abonats.
Segons Esteva, les instal·lacions esportives han perdut al voltant d’un 15 % dels seus abonats cada vegada que hi ha hagut un tancament. “N’hi ha hagut quatre des del mes de març, per tant, estem parlant d’una caiguda del voltant del 50 % dels abonats a la majoria de les instal·lacions”, diu.
Baixada “massiva” en els esports de contacte
Pel que fa als clubs esportius, el president de la UFEC assegura que “estan aguantant com poden“, tot i que “molts estan tenint moltes baixes de les escoles de base”. Esteva ha posat especial èmfasi en els esports de contacte, en què assegura que “hi ha hagut una baixada massiva de gent que els practica”. De fet, ha quantificat la caiguda en prop d’un 40 % i ha posat com a exemple que “en número de llicències hem baixat un 35 % respecte a l’any anterior“.
“No hi ha criteri”
Gerard Esteva ha criticat els “canvis constants” en les restriccions: “Des de l’inici de la pandèmia hi ha hagut 10 canvis de situació jurídica per part dels clubs”. El president de la UFEC creu que ha titllat de “contradicció” el fet que “dos equips catalans de waterpolo poden jugar una competició estatal, però no la Copa Catalunya“, per exemple. Per Esteva “no hi ha criteri” perquè, tot i que “al·leguen una qüestió de mobilitat”, és possible fer una traçabilitat i un control dels possibles casos.
Els mamuts volen tornar a competir
Un altre exemple d’aquesta situació el trobem en l’Associació Esportiva de les Corts-UBAE, popularment coneguts com Els mamuts. La seva directora tècnica, Laura Mateo, ha explicat al ‘reset’ que només dos equips del centenar que tenen poden competir actualment per les restriccions, mentre que la resta només poden entrenar amb moltes limitacions i esperen “il·lusionats” que se’ls permeti tornar a competir ben aviat.