estadi Les Corts
Foto: FCBarcelona

La bandera de l’Alemanya nazi va onejar a l’antic camp del Barça de les Corts el gener de l’any 1941. Va ser en un partit que van disputar una selecció de Barcelona d’aquella època contra l’Stuttgart. La història, desconeguda per a moltes persones, l’ha rescatada el compte de BoigBCN a X, l’antic Twitter. L’usuari, de fet, revela que ha adquirit aquestes imatges, que podrien ser inèdites en format vídeo, en un arxiu dels Estats Units.

La seqüència mostra la bandera nazi onejant en una de les astes principals del camp del Barça de les Corts, i també es poden veure altres banderes amb esvàstiques a la tribuna i la llotja de l’estadi. Segons els retalls de premsa d’aquell dia, la llotja del camp del Barça de les Corts estava presidida pels generals franquistes Orgaz i Mújica, i els presidents del Barça i l’Espanyol, el Marquès de la Mesa pel bàndol blaugrana i Genaro de la Riva pel costat blanc-i-blau.

Un representant del Ministeri d’Esports del Reich a les Corts

Segons detalla la crònica del diari ‘Mundo Deportivo’ del dia 15 de gener del 1941, a la llotja del camp de les Corts també hi havia un representant del Ministeri d’Esports del Reich. “Faré constar en el meu retorn a Alemanya la meva satisfacció per l’èxit d’aquesta visita a Espanya i les atencions que se’ns han donat per part de les digníssimes autoritats de Barcelona”, va dir Dr.Kaese, segons explica ‘Mundo Deportivo’.

Els jugadors de l’Sttugart, tal com revelen les cròniques de l’època, van ser convidats a Barcelona per una iniciativa de la Federació Catalana de Futbol, i a banda de disputar aquest partit contra una selecció de la ciutat de Barcelona, van prendre part en diversos actes socials. Els membres de l’Stuttgart van visitar el parador del Hidalgo, van compartir un sopar al grill-room del Ritz i se’ls va veure a les sales consistorials. “Se’ls va veure satisfets d’haver viscut unes hores agradables com a premi, en venir des de la seva Alemanya a jugar un partit de futbol abandonant per un moment el servei de les armes i la seva pàtria en guerra”, escrivia ‘Mundo Deportivo’.

La simbologia de l’Alemanya nazi a Barcelona

Durant la Segona Guerra Mundial, amb la complicitat del règim franquista, els nazis van desplegar tota la seva parafernàlia propagandística a Barcelona. Una complicitat que es pot visualitzar a través dels espais de la ciutat ocupats amb simbologia nazi des del 1939 al 1945. Aquesta simbologia va ocupar diferents espais de la ciutat com la UB, l’Estació de França o el Palau de la Música.