El Triatló de Barcelona 2023 se celebrarà aquest diumenge, 8 d’octubre, i et volem explicar algunes curiositats d’aquesta prova tan espectacular i especial de la ciutat. Els participants es lleven ben d’hora per gaudir del litoral barceloní i passar una bona estona practicant els esports que més els agraden. Apunta’t aquests fets curiosos perquè et permetran conèixer més la prova esportiva i també gaudir-la més!
Com passar el testimoni si es realitza el triatló per relleus
Els participants poden triar realitzar el triatló per relleus. Els relleus poden ser equips masculins, femenins o mixtos de dos o tres components. Però el que potser no sabies és que els integrants del grup tenen un xip que s’entrega com a testimoni al component que farà el següent relleu.
Aquest xip s’ha d’entregar dins l’espai reservat per fer-ho, el que s’anomena àrea de transició o box, i aquest espai només pot estar ocupat per dos dels rellevistes, el que acaba de completar la distància i el que farà el següent relleu. En cas d’existir un tercer participant del grup que no farà el proper relleu en aquell moment, s’ha d’esperar fora del box. El xip sempre ha d’estar col·locat en el turmell del participant.
Triatló de Barcelona: modalitat empreses
El triatló de Barcelona dona la possibilitat de competir a membres de la mateixa empresa. Existeix la manera de completar aquesta prova realitzant una inscripció conjunta amb els teus companys o companyes de feina en les diferents distàncies/modalitats del triatló. L’organització de l’esdeveniment també proporciona assessorament a totes aquelles empreses que ho sol·licitin per tal de preparar adequadament la prova, així com altres serveis que es puguin necessitar.
Des del triatló de Barcelona es vol fomentar el treball en equip, la cohesió de grup i la millora de la salut dels treballadors i treballadores de les empreses.
L’obligatorietat del neoprè a la prova de natació
L‘obligatorietat de portar el neoprè en les diverses distàncies del triatló es decidirà el mateix dia de la prova, després de mesurar la temperatura de l’aigua en relació amb la temperatura ambient, com s’estableix en el reglament de la FETRI (Federació Espanyola de Triatló). El casquet de bany sí que és obligatori en totes les circumstàncies.
Les talles de les bicicletes
Quan una persona es compra una bicicleta, sempre ha de veure si la farà servir per carretera o per muntanya. Dit això, les marques de bicicletes utilitzen un sistema de talles: o bé en centímetres (ex.: 54 cm, que normalment indica la longitud el tub vertical de la bicicleta), polzades (17,5”) o denominació universal (tall, XS, S, M, L, XL). Aquestes talles normalment s’associen a l’alçada del ciclista, però sempre es recomana fer un estudi biomètric per veure realment la talla que es correspon amb les característiques de cada persona.
La ubicació de les sabatilles dels ciclistes
Un cop coberta la distància de natació en les diverses modalitats, toca agafar la bicicleta. El temps és un element clau per als esportistes, i més quan es tracta d’un triatló. Per no perdre cap segon, les mateixes bicicletes porten un sistema d’enganxalls als pedals, que fixen les sabatilles de l’esportista al pedal, de manera que quan agafen la bicicleta i comencen a pedalejar, és el moment, en ruta, de posar-se les sabatilles ràpidament i sense pèrdues de temps.
Temps límit per cobrir les distàncies de les diferents disciplines en totes les modalitats
Existeix un temps màxim per cobrir cada distància del triatló, en totes les modalitats. S’estableix un temps límit perquè tothom el conegui i no hi hagi arribades fora d’aquest temps, si més no, arribades vàlides.
Aquesta és la taula del temps límit en cada modalitat i disciplina:
natació | ciclisme | carrera a peu | total | |
olímpica | 1 h | 2 h 15 min | 1 h 15 min | 4 h 30 min |
esprint | 35 min | 1 h | 45 min | 2 h 20 min |
superesprint | 15 min | 35 min | 20 min | 1 h 10 min |
Esportistes que han participat en el triatló de Barcelona en edicions anteriors
Han estat molts els esportistes reconeguts que han participat en el triatló de Barcelona, i en les darreres edicions hem pogut veure professionals com la nedadora Mireia Belmonte, l’exciclista Miguel Indurain o l’exmaratonià Martín Fiz.
El primer triatló de Barcelona
El CN Barcelona va organitzar el primer triatló de la ciutat l’any 1987. Va ser un any després del primer triatló celebrat a Catalunya, que es va disputar a Banyoles l’any 1986. Durant cinc anys, fins al 1991, el CN Barcelona va ser l’amfitrió i el club pioner del triatló a la ciutat.
Més tard, en el 2003, el triatló es va anomenar Triatló de la Vila, i ja se celebrava al barri de la Vila Olímpica, aquest format va durar 12 edicions, fins al 2015. L’any 2016 es van fusionar el Triatló de la Vila i el Barcelona Triathlon, amb el format que coneixem actualment de les tres modalitats: olímpica, sprint i supersprint, amb l’afegitó i novetat important de la Kid’s Race.
La medalla dels participants és el disseny del panot de flor de Barcelona
Tots els participants reben una medalla de l’organització per haver completat el triatló de Barcelona. El disseny de la medalla correspon a un dels panots de flor, típics de les voreres de la Ciutat Comtal. És ja una tradició entregar les medalles amb aquest disseny, ja que a excepció de l’any de pandèmia, ja s’havia fet amb anterioritat.