El Campionat d’Àfrica d’atletisme és una cita esportiva que només és notícia a casa nostra en cas d’algun rècord estratosfèric. Aquest 2022, el Campionat d’Àfrica ha arribat a la 22a edició i ha tornat a disputar-se després de la pandèmia, en concret aquesta setmana, del 8 al 12 de juny del 2022.

Aquest gran esdeveniment del continent africà se celebra curiosament fora del continent: es desenvolupa íntegrament a l’illa Maurici. Els països que han demostrat un domini històric en la majoria de disciplines són: Nigèria, Kènia i Sud-àfrica.

El fenomen Ferdinand Omanyala

Ferdinand Omanyala és un velocista natural de Kènia, especialitzat en les proves de 100 i 200 metres. Ostenta el rècord africà dels 100 metres després d’aconseguir una marca de 9,77 el 18 de setembre del 2021 a Nairobi. És el vuitè home més ràpid de tots els temps en la distància reina dels 100 metres.

La primera volta d’honor a l’estadi

Les voltes d’honor als estadis olímpics són una tradició molt arrelada i el públic està acostumat a veure-les cada vegada que hi ha un guanyador, però és un costum que és d’origen africà pel que sembla, ja que el primer atleta que va donar una volta completa a un estadi després de guanyar va ser Akii-Bua, un atleta ugandès, a la final dels JJOO de Munic del 1972, després d’imposar-se en la prova dels 400 metres tanques.

Akii-Bua va ser un atleta molt rellevant als anys 70 i va aconseguir una gran victòria en aquella prova. Bua corria pel carril 1 i va aconseguir un nou rècord mundial dels 400 metres tanques, de fet, ell va ser el primer atleta en rebaixar la marca dels 48 segons en aquesta prova. Després d’aquest gran èxit, va fer la volta a l’estadi. En anys següents, va seguir competint, però no va tornar a brillar com ho va fer en els JJOO de Munic del 72. Va tenir una vida complicada, de la glòria olímpica va anar a parar a un camp de refugiats i va morir molt jove, a Kampala, Uganda, amb només 46 anys.