L’índex ultraviolat (UVI) és una variable que mesura la intensitat de la radiació ultraviolada a la superfície terrestre. Aquest índex pretén ajudar la gent a protegir-se de la radiació ultraviolada del sol i evitar així les cremades.

Santi Segalà, cap de l’Àrea de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que hi ha diversos factors que influeixen en el fet que la radiació ultraviolada arribi amb major o menor mesura en la superfície terrestre. Un d’aquests factors és l’altura solar: com més gran és l’angle solar més alt serà l’UVI. Però també hi ha altres paràmetres importants que hi tenen a veure, com latitud de la regió on ens trobem, l’ozó estratosfèric, la nuvolositat, l’altitud, la reflexió de la Terra o la dispersió dels aerosols i els gasos.

El Servei Meteorològic de Catalunya, en conveni amb la Universitat de Barcelona,  calcula diàriament l’índex UVI i ho mostra a la seva pàgina web. L’índex UVI pot ser baix (1,2), moderat (3 a 5), alt (6,7), molt alt (8-10) o extrem (més de 10).

Segalà ha destacat que en aquesta època de l’any l’UVI màxim volta 9-10. L’efecte dels núvols és un atenuant, per tant, quan hi ha previsió de nuvolositat aquest UVI màxim pot baixar. La previsió meteorològica influeix, doncs, en el valor final previst de l’UVI.

Els rajos ultraviolats es divideix en les bandes A, B i C: l’ espectre electromagnètic de la banda A és el responsable del bronzejat, mentre que la part de l’espectre B i C és nociva i fa que ens puguem cremar. És per això que és imprescindible protegir-se bé i posar-se crema solar.  L’UVI augmenta amb l’altitud un 11-14 % per cada quilòmetre.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Santi Segalà, del Servei Meteorològic de Catalunya a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm, amb més informació sobre l’UVI i l’episodi de calor que estem tenint aquests dies: