L’Associació Retorn Casa Bloc va néixer a Sant Andreu amb l’objectiu d’atendre els familiars dels drogodependents i promoure la creació de recursos per a la prevenció i la reinserció social dels pacients. L’entitat ofereix tallers de diferents tipus: ocupacionals, d’introspecció o per incentivar les habilitats socials. Cada taller s’imparteix a una quinzena d’usuaris. La direcció del centre calcula que actualment tenen unes 200 històries actives, ja que els usuaris continuen amb les visites tot i l’abstinència continuada de drogues.

L’equipament es caracteritza per ser un espai lliure de drogues. Segons explica Assumpta del Rosal, psicòloga i directora del centre, abans de realitzar les teràpies de grup i els tallers, es fa una anàlisi d’orina per comprovar que els usuaris no hagin consumit drogues recentment. En cas contrari, el pacient no pot accedir a les activitats. Els familiars també són un pilar d’aquest centre. Els psicòlegs s’encarreguen de portar un grup de famílies per atendre’ls i explicar-los com s’han de tractar els drogodependents.

En total, una desena de persones, entre voluntaris i col·laboradors, formen el centre. L’equip professional està format per psicòlegs, psiquiatres, educadors i treballadors socials i pacients recuperats. Assumpta del Rosal diu que els addictes rehabilitats també donen tallers als usuaris.

L’entitat calcula que entre un 60 i un 70 % dels usuaris es recuperen. El psiquiatre i president de l’associació, Ramon Rovira, assegura que la clau és l’abstinència absoluta i perpètua de drogues sense permetre dosificar o regular les substàncies.

L’Associació Retorn Casa Bloc té previst celebrar el 30è aniversari al desembre coincidint amb la festa de Nadal. L’entitat, que des del 2011 no pertany a l’Institut Català de la Salut, creu que el boca-orella del servei que fan ha fet funcionar l’entitat al llarg d’aquests anys.