Els aficionats fa dies que fan bullir les xarxes vista la previsió d’una possible nevada general la setmana vinent. La incertesa, causada per la  gran disparitat entre els  pronòstics dels diversos models, ha fet que fos més necessari que mai ser prudents, per evitar alarmismes innecessaris. Els models d’aquest divendres segueixen mostrant diferències notables i diversos escenaris, però cada cop convergeixen més pel que fa a la previsió de neu a Catalunya dimarts o dimecres.

Onada d’aire fred al centre i el nord d’Europa

Si hi ha una cosa en la qual coincideixen tots els models de pronòstic és en el fet que les temperatures seran extremadament baixes a partir d’aquest cap de setmana als països del centre i el nord d’Europa. La causa del fort desplomament del termòmetre serà l’arribada d’una massa d’aire molt freda, gestada al nord-oest de Rússia, que afectarà de ple aquest sector  entre dilluns i dijous vinent. Els mapes anuncien temperatures entre 10 i 16 graus inferiors de les que seria habitual en alguns punts del continent, tal com mostra el mapa de previsió de temperatura  a 850 hPa (uns 1500 m) previst per dimarts a la matinada (model GFS/ Meteociel). La massa freda no afectarà de ple Catalunya, però sí que ho farà de forma indirecta, un fet que implicarà que el termòmetre assenyali valors clarament més baixos del normal entre dilluns i dimecres.

Dimarts i dimecres, els dies amb més números de veure neu a cotes poc habituals

L’episodi de temperatures baixes sembla que finalitzaria a partir de mitjans de la setmana vinent a causa de l’aproximació d’una pertorbació atlàntica, que farà incidir vent temperat del sud i el sud-est cap a Catalunya i el sud d’Europa. La massa freda seria escombrada, així doncs,  per una de més humida i càlida procedent del sud.

El moment més delicat, i en què és més favorable a l’aparició de nevades a cotes baixes, serà quan interaccionin les dues masses d’aire: la freda i continental amb la humida i més temperada. Tot fa pensar que això passarà entre  dimarts i dimecres, els dies amb més números per  veure neu a cotes baixes.

La cota de neu seria inicialment més baixa a causa de la presència de l’aire més fred d’origen continental. Dimarts es podria situar a l’entorn dels 200 m, esporàdicament a nivell del mar. Dimecres i dijous es mantindrien les precipitacions, possiblement més abundants que dimarts a causa de la presència de vents humits de xaloc, però la cota de neu, ara per ara, tot fa pensar tendiria a repuntar gradualment a causa de l’augment de la temperatura.

Caldrà veure, però, fins on s’enfilarà la cota de neu, i si l’aire fred quedarà retingut més o menys hores en zones de l’interior. Aquest fet podria implicar que la nevada es mantingués més hores en aquests indrets.

En aquest vídeo trobaràs totes les explicacions i els mapes del que pot passar la propera setmana:

Seguir dia a dia el pronòstic al llarg del cap de setmana

Fins poques hores abans probablement no es podrà arribar a afinar aquesta previsió. Les sortides dels models meteorològics d’aquest cap de setmana seran claus per tal de poder confirmar, o desmentir, la possible nevada general a cotes baixes de dimarts o dimecres. Podeu seguir l’última hora a través del compte de Twitter de btveltemps.